VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Omzetwaarschuwing en vier andere zorgenkindjes voor SBM Offshore

Een omzetalarm, nieuwe vertraging bij het Canadese probleemproject Deep Panuke en een oplopende schuldpositie. Opbeurend nieuws had SBM Offshore nauwelijks in petto voor beleggers.

Vooral het verlagen van de omzetverwachting voor 2012 is een domper.

Na eerdere afboekingen van zo’n 850 miljoen dollar op twee probleemprojecten, een onderzoek naar mogelijke corruptiepraktijken en een conservatievere boekhoudmethode het zoveelste signaal dat de oliedienstverlener nog niet met de laarzen uit de modder is.

Beleggers straffen het bedrijf na de kwartaalupdate af met een tussentijds koersverlies van ruim tien procent tot 8,90 euro.

De beurswaarde is in een jaar gehalveerd tot zo’n 1,5 miljard euro.

Vertraging
Bij de halfjaarcijfers mikte de Franse bestuursvoorzitter Bruno Chabas nog op een recordomzet van vier miljard dollar, flink meer dan de 3,15 miljard dollar van 2011. Inmiddels staan de zaken er minder florissant voor.

SBM kampt met ‘langzamer dan verwachte voortgang bij een aantal belangrijke projecten’ en ‘een lager dan verwachte orderinstroom’.

Die vertraging blijkt vooral te zitten bij het Deep Panuke platform. Dit boorplatform voor aardgaswinning moet voor de kust van Nova Scotia klaar worden gemaakt voor gebruik door olie- en gasconcern EnCana, maar kampt opnieuw met kwaaltjes.

In plaats van nog in 2012, zal het platform pas in de eerste helft van komend jaar operationeel kunnen zijn.

SBM heeft al eerder voor tientallen miljoenen dollars moeten afboeken op dit project vanwege technische problemen en kostenoverschrijdingen.

Minder nieuw werk
In het derde kwartaal kon voor 1,68 miljard dollar worden bijgeschreven waardoor de totale werkvoorraad op 16,1 miljard dollar staat. In de eerste negen maanden steeg de omzet met 13 procent tot 2,49 miljard dollar.

Chabas wijt die tragere instroom van nieuwe projecten in het orderboek onder andere aan grondigere doorrekeningen voordat nieuw werk wordt aangenomen. ‘Projecten voor de olie- en gasindustrie worden groter en complexer en daarom hebben we meer tijd nodig voor de evaluatie’, aldus Chabas tijdens de analistenbijeenkomst.

Conservatiever met omzet
Ook verschuift een deel van de voor 2012 begrote omzet naar 2013. Eind augustus gaf de Schiedamse bouwer van drijvende platforms voor diepzeeoliewinning al aan dat zij voorzichtiger is met het in de boeken zetten van winsten.

Hetzelfde doet de van vastgoedbedrijf Unibail Rodamco overgekomen financieel directeur Peter van Rossum nu voor de omzetverantwoording.

Andere zorgenkindjes
Behalve de omzetwaarschuwing heeft SBM nog enkele zorgenkindjes.

I. Yme-platform
Over de stand van zaken rond Yme, het probleemplatform dat SBM al vier jaar achtervolgt en waarop het zo’n achthonderd miljoen dollar aan afboekingen heeft geïncasseerd, bleef het stil. ‘Zodra er nieuws is, zullen we dat melden’, zei Chabas. 

Door scheuren in de betonnen poten van het onderstel evacueerde opdrachtgever Talisman in juli alle werklieden van het platform. Sindsdien ligt alles plat. SBM verwacht dat de reparatie van de pijlers voor het einde van het jaar start.

Pas als dat is gedaan, kan Chabas aangeven hoe het tijdsschema eruit zal zien en hoe veel extra kosten eventueel moeten worden gemaakt. Net als Deep Panuke is het Yme-platform bedoeld voor oliewinning in ondiep water, een tak van sport die SBM voortaan mijdt. Het richt zich nog uitsluitend op de bouw en lease van fpso’s, omgebouwde olietankers die als drijvend boorplatform dienen.

II. Onderzoek corruptiepraktijken
Al vanaf april is SBM bezig met een onderzoek naar mogelijke corruptiepraktijken na ‘bepaalde verkooppraktijken geconstateerd te hebben met derde partijen die mogelijk niet geheel volgens de regels zijn verlopen’.

Chabas verwacht in 2013 met uitkomsten naar buiten te komen.

III. Huishoudboekje
Voor de bouw van olieplatforms heeft SBM veel geld nodig. Doorgaans is zo’n 20 procent met eigen geld gefinancierd en het restant met leningen.

Dat de schuld in het derde kwartaal weer is opgelopen, roept de vraag op hoe veel ruimte SBM nog heeft. De nettoschuldpositie steeg met 150 miljoen euro tot 2,1 miljard dollar.

Omdat SBM geen winstcijfers geeft, is onduidelijk waarop de schuldratio (nettoschuld ten opzichte van bedrijfsresultaat (ebitda)) is uitgekomen. Eind augustus was die 2,2, de bank trapt bij 3,75 op de rem.

Een andere maatstaf, de nettoschuld ten opzichte van het eigen vermogen bleef, ondanks enkele winstgevende kwartalen die het eigen vermogen juist opkrikken, stabiel op 130 procent.

Voor beleggers is te hopen dat SBM niet noodgedwongen nieuwe aandelen moet uitgeven om het huishoudboekje op te vijzelen.




Gerelateerde artikelen