VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 november 2012

Boskalis verhoogt verwachte jaarwinst

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

In de stroom aan vooral tegenvallende kwartaalcijfers verrast Boskalis met betere resultaten dan in de eerste jaarhelft. Topman Berdowski schroeft de winstprognose op.

De eerste jaarhelft ging Boskalis er van uit dat de nettowinst dit jaar lager uit zou vallen dan de 254 miljoen euro die de baggeraar en maritiem dienstverlener in 2011 verdiende.

Topman Peter Berdowski verwacht nu dat de nettowinst uitkomt op 230 tot 245 miljoen euro. Minder dan vorig jaar, maar wel een betere bandbreedte dan de baggeraar uit Papendrecht eerder voor ogen had.

De onderkant van de bandbreedte krikt Berdowski op met 9,5 procent ten opzichte van de eerder ingecalculeerde 210 miljoen euro; de bovenkant van de verwachtingsvork plust nu 6,5 procent.

Beleggers verwelkomden het goede nieuws en zetten het aandeel bij opening vier procent hoger.

Het lijkt er op dat Boskalis voorlopig in het juiste vaarwater terecht is gekomen. Het concern sleepte vorige week al een mooi project binnen en de marktomstandigheden blijven volgens het management ook in het laatste kwartaal van 2012 stabiel.

Dat de marktomstandigheden voor Boskalis niet verkeerd zijn, blijkt ook uit het orderboek van de baggeraar, dat maar blijft groeien.

Met 4 miljard euro aan werkvoorraad was het orderboek nog nooit zo goed gevuld.

Drie pijlers
Boskalis heeft drie belangrijke focusgebieden: energie, havengebieden en infra. In het derde kwartaal waren er verschillende ontwikkelingen binnen de pijlers.

Binnen de onderdelen die zich richten op de energiemarkt, denk aan het inzetten van baggerschepen bij het bouwen van speciale havens voor de olie- en gasindustrie, haalde Boskalis een opmerkelijke opdracht binnen in het derde kwartaal.

Samenwerkingsverband Smit Lamnalco, dat een totaalpakket aan diensten voor de exploitatie en het beheer van on- en offshore terminals aanbiedt en voor de helft eigendom is van Boskalis, gaat in ieder geval één jaar aan het werk in het Zuidoosten van Irak.

De contractwaarde is voor Boskalis 35 miljoen dollar, maar daar kan nog eens 100 miljoen dollar bijkomen als de Irakese opdrachtgever tevreden is over het werk van Lamnalco.

Over een ander samenwerkingsverband houdt Boskalis de kaken stijf op elkaar.

Om nog meer werk te kunnen verrichten in voornamelijk Zuid-Amerika kondigde Boskalis in 2011 aan om samen met het Chileense SAAM een gezamenlijke sleepdienst op te zetten.

Topman Berdowski sprak tijdens de analisten presentatie voor de halfjaarcijfers van 2012 al , nu het stil blijft, lijkt een oplossing tussen Papendrecht en Santiago verder weg dan ooit te liggen.

Binnen infra was er begin november, een maand na de sluiting van het derde kwartaal goed nieuws. Het eind 2011 overgenomen MNO Vervat sleepte samen met drie partners een opdracht voor het verbreden en onderhouden van enkele Nederlandse snelwegen ter waarde van één miljard euro binnen.

Dertig procent daarvan moet de komende jaren richting de Papendrechtse onderneming stromen. Niet gek voor de infrastructuurtak, die een omzet heeft van ongeveer een half miljard euro.

Voor Boskalis is naast de hoge contactwaarde ook de lange duur van het project, dertig jaar, interessant. Meer blootstelling van dit soort langdurige projecten was vorig jaar één van de redenen van Boskalis om vorig jaar een grotere speler op de Nederlandse inframarkt te willen worden.


Gerelateerde artikelen

Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
09-03-2018

Boskalis houdt, ondanks een scherpe winstdaling, het dividend stabiel. Als …

Lees verder

dividend boskalis baggeraar offshore
Boskalis boekt fors af op Offshore
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen
Brazilië blijkt een groot risico: vier bedrijven die nog niet zijn geraakt door schandalen
Brazilië blijkt een groot risico: vier bedrijven die nog niet zijn geraakt door schandalen
14-12-2015

Arcadis is de laatste in een flinke lijst bedrijven die in Brazilië in verb…

Lees verder

arcadis brazilie fraude

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}