VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Drie cadeautjes uit Brussel voor ING

Brussel gaat maandag akkoord met minder strenge hervormingseisen voor bankverzekeraar ING. De coulance uit Brussel maakt nog maar eens duidelijk dat de bank nog altijd problemen heeft.

Sinterklaas komt vroeg dit jaar voor ING-topman Jan Hommen. De Europese Commissie (EC) gaat maandag akkoord met een soepeler herstructureringsplan voor de bank-verzekeraar.

De EC legde ING na de staatsinjectie in 2008 op om stevig te hervormen. Jan Hommen had echter grote moeite met de strenge herstructureringseisen en stuurde een lijstje met wensen voor soepelere voorwaarden richting Brussel.

Na lang steggelen tussen Brussel en ING, dat overigens werd bij gestaan door de Nederlandse staat, geeft de EC vandaag goedkeuring voor een alternatief plan.

Hommen krijgt meer tijd en flexibiliteit om onderdelen af te stoten en de staatssteun mag ook later afgelost worden. De gratie van Brussel wordt warm ontvangen door analisten. Ook op het Damrak vindt het aandeel zijn weg omhoog met ruim 2 procent tot 6,65 euro.

Toch is er ook ruimte voor enige scepsis. De coulante houding uit Brussel vond namelijk plaats in het licht van “de marktomgeving, het economisch klimaat en strengere regelgeving”. Een belegger hoeft niet heel cynisch te zijn om te denken dat gratie van de EC iets zegt over het moeilijke vaarwater waar de bank-verzekeraar in zit.

De drie grootste cadeautjes uit Brussel voor topman Hommen. 

Cadeau één: Meer tijd voor aflossen staatssteun
ING timmert hard aan de weg om de buffers op te hogen. Dat gaat aardig. Zo ligt de kernkapitaalratio van 12,1 procent aan het eind van het derde kwartaal van dit jaar bijna twee keer zo hoog als halverwege 2008.

In de tussentijd is ook nog eens 7 miljard euro, exclusief boetes, aan staatsteun afgelost. Toch zit in de huidige bufferratio nog altijd 3 miljard euro staatssteun. Volgens de oude spelregels moest ING deze 3 miljard euro steun plus een boete van 1,5 miljard euro voor het einde van 2013 terugbetalen.

Een snelle afbetaling van deze 4,5 miljard euro zal zonder meer zorgen voor een deuk in de bufferratio. Iets wat niet alleen ING, maar ook de Nederlandsche Bank liever voorkomt. 

Gelukkig geven de nieuwe afspraken iets meer rek. De staatsschuld mag nu in vier tranches worden afgelost, waarbij de eerste tranche van 1,125 miljard euro op 26 november moet worden overgemaakt. Daarna dient ieder jaar tot eind 2015 1,125 miljard te worden overgemaakt.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem laat in de Telegraaf optekenen dat “met dit akkoord is verzekerd dat de belastingbetaler wordt beloond voor de steun die ING in 2008 is gegeven”.

Het laat onverlet dat het jaarlijks rendement dat ING betaalt over de staatssteun lager ligt omdat hetzelfde steun-  en boetebedrag over meer jaren kan worden uitgesmeerd.

Als ING de laatste tranche in 2015 betaalt, zal het jaarlijkse rendement voor de staat 12,5 procent bedragen.

Cadeau twee: Meer tijd en flexibiliteit voor verkopen
In de overeenkomst met de EC uit 2009 staat dat ING een waslijst aan activiteiten voor eind 2013 moet verkopen. Ondanks de moeilijke omstandigheden is hier flinke progressie mee geboekt. Het valt daarbij op dat ING een uitverkoop tegen afbraakprijzen wist te voorkomen.

Zo leverde de verkoop van de Zuid Amerikaanse verzekeringstak midden 2011 2,7 miljard euro op. De verkoopprijs lag boven de waarde in de balans waardoor een boekwinst van 1 miljard euro gerealiseerd werd. 


De moeilijker verkoopbare onderdelen bleven echter achter en de klok tikte door. Het zal niet verbazen dat het alles behalve ideaal is om vandaag de dag een Europese verzekeraar te verkopen of naar de beurs te brengen.
Vandaag heeft ING uitstel gekregen voor de activiteiten die nog in de boedel zitten.

Hommen zal waarschijnlijk het meest tevreden zijn over de extra tijd die hij heeft bedongen voor de verkoop van de Europese verzekeraar. Vijftig procent van het onderdeel moet eind 2015 uit de boeken van ING zijn, en het resterende deel hoeft pas in 2018 verkocht te zijn. 

Ook voor de Aziatische verzekeraar en investment management activiteiten en ING USA krijgt de bank-verzekeraar uitstel.      

Cadeau drie: Geen verkoop maar fusie WestlandUtrecht bank 
De verplichte verkoop van de WestlandUtrecht bank (WUB) was misschien wel de meest vervelende eis uit Brussel. ING raakte de hypotheekbank aan de straatstenen niet kwijt. Door nieuwe boekhoudregels voor hypotheken zou een gegadigde extreem veel extra kapitaal in de WUB moeten injecteren bij de koop van de bank.

Door een slimme truc wordt de verkoop nu omzeild. In het nieuwe plan fuseert de WUB met de consumentenbankactiviteiten van Nationale Nederlanden en blijft er een deel achter bij de ING bank.

Het deel dat achterblijft is overigens behoorlijk. Van de hypotheekportefeuille van 36,4 miljard euro wordt slechts 2,6 miljard doorgeschoven naar de nieuwe bank. Het bankonderdeel van ING blijft dus zitten met 33,8 miljard euro aan hypotheken. Daarbovenop steekt ING nog eens 350 miljoen euro in de nieuwe bank om van de lancering een succes te maken.   

De Nationale Nederlanden Bank zal helemaal los gemaakt worden van de verzekeraar. ING geeft aan dat de fusie zal leiden tot banenverlies. De omvang hiervan is nog onbekend.




Gerelateerde artikelen