VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 november 2012

Beleggen in de verliezers van gisteren levert extra rendement op

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Aan gesneuvelde reputaties geen gebrek op de beurs de laatste jaren. Flink wat aandelen zijn met tientallen procenten gedaald. Zijn de verliezers van gisteren een kans van vandaag? Een kort onderzoek.

"Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.", het is één van de absolute evergreens van Warren Buffett.

De grootmeester staat niet alleen. Ook bekende collega´s als James Montier, Seth Klarman en David Dreman blijven onvermoeibaar vertellen dat een tegendraadse belegger op extra rendement mag rekenen.

Betekent dat ook dat afgestrafte aandelen nu aantrekkelijk kunnen zijn?

Een contraire belegger doet niets ander dan in aandelen stappen waar de buitenwacht geen fiducie in heeft. De idee hierachter is dat de verliezers van vandaag de winnaars van morgen zijn.

Onderzoekje
Om deze zienswijze te testen hebben we tien jaar Amerikaanse beurs bekeken. Het gaat om de aandelen uit de Amerikaanse S&P 500 index in de periode tussen november 2002 en november 2012.

In de betreffende periode rangschikten we ieder jaar de vijfhonderd aandelen uit de index op basis van hun gerealiseerde rendement in de laatste drie jaar. Het eerste aandeel is het slechtst presterende aandeel en het laatste aandeel presteerde het beste over een periode van drie jaar.

Vervolgens deelden wij de lijst met aandelen op in tien mandjes met ieder 50 aandelen (500/10=50 aandelen). Tegendraadse beleggers zijn het meest geïnteresseerd in het eerste mandje waar de verliezers van de laatste drie jaar in zitten.

In het laatste en tiende mandje zitten de vijftig aandelen die het beste presteerden. De contraire belegger zal weinig appetijt hebben in de populaire aandelen die in dit mandje zitten.

Tot slot berekenden we ieder jaar het rendement in het volgende beursjaar van elk van de tien mandjes. 

BELEGGEN IN AFGESTRAFTE AANDELEN LOONT 

De analyse laat zien dat het cliché van Buffett afgelopen tien jaar bevestigd werd. Over de hele linie geeft het mandje met de grootste verliezers van vandaag de beste rendementen voor morgen.

Het eerste mandje laat een jaarlijks rendement zien van 18,11 procent per jaar. Dit is significant meer dan de hele S&P index die in dezelfde periode met 12,5 procent per jaar steeg.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}