VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met kostenbesparingen alleen komt Wessanen er niet

Wessanen moet hard snijden om concurrender te worden. Maar voor een gezonde toekomst moet de markt aantrekken en de Amerikaanse dochter ABC tegen een goede prijs verkocht worden.

Wessanen had al eerder aangekondigd dat het ging snijden in de kosten. De nu aangekondigde reorganisatie is een stuk steviger dan gedacht.

Het al jaren problematisch draaiende voedingsbedrijf Wessanen lijkt nu in één keer door de zure appel heen te willen bijten.

Een reorganisatie van de Europese tak en de diepvriesactiviteiten kost in totaal 300 full time medewerkers hun baan.

Met deze operatie is een eenmalige kostenpost van in totaal 24 miljoen euro gemoeid.
Besparen

De reorganisatie moet Wessanen helpen zijn kostenbasis vanaf 2014 met 15 miljoen euro op jaarbasis te verlagen, 10 miljoen euro in de Europese business en 5 miljoen euro bij diepvries.

Het voedingsconcern zet bij de reorganisatie in op meer integratie tussen de verschillende Europese bedrijven, het hoofdkantoor wordt hierbij niet vergeten.

De inkrimping van het hoofdkantoor is achtergebleven bij de verkleining van de organisatie.

Enthousiast...
Beleggers en analisten reageerden positief op het bericht. De beoogde kostenbesparingen zijn dan ook aanzienlijk voor een bedrijf dat vorig jaar 115 miljoen euro aan personeelskosten kwijt was.

Merckens laat er geen gras over groeien en knoopt gelijk gesprekken met de vakbonden aan. Implementatie van de reorganisatie begint volgend jaar.

...maar zorgen blijven
Tegelijkertijd is er ook terughoudendheid in de markt. De reorganisatie is immers broodnodig.

De bedrijfsonderdelen diepvries en speciaalzaken, na verkoop van ABC samen goed voor ongeveer de helft van de concernomzet, draaien uiterst moeizaam en dienen hun concurrentiekracht flink te verhogen.

Door het geringe consumentenvertrouwen blijven de duurdere biologische producten van Wessanen in de schappen liggen.

Het bedrijf laat weten laag renderende activiteiten aan te zullen pakken, maar dat hebben we vaker gehoord.
ABC

Helaas had het bedrijf geen nieuws over de verkoop van sapjesdochter American Beverage Corporation (ABC). Volgens de laatste berichten verwacht Wessanen nog dit kwartaal tot een afronding te komen.

Dat zou goed nieuws zijn want de toenemende concurrentie van bijvoorbeeld het Britse Diageo zou de prijs op termijn kunnen drukken.

Valt de verkoopopbrengst tegen dan zou Merckens wel eens te weinig middelen tot zijn beschikking hebben om het verder afgeslankte Wessanen nieuw elan te geven.




Gerelateerde artikelen