VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

30 november 2012

Beleggers willen uitleg van Fugro over recent tumult

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Waarom vertrok de topman van Fugro zo plotseling en waardoor moest Fugro ineens een winstwaarschuwing geven? Beleggers willen antwoord op deze en andere vragen. Via een extra vergadering met aandeelhouders.

Commotie alom bij het doorgaans zo rustige Fugro.

Binnen twee maanden tijd meldde de bodemonderzoeker de verkoop van een flink deel van zijn activiteiten, het plotselinge vertrek van de net aangetreden topman en een winstalarm.

Vooral over die laatste twee zaken is de uitleg van Fugro aan beleggers summier geweest. Daarom vraagt de VEB aan Fugro om een vergadering met aandeelhouders te organiseren zodat zo snel mogelijk openheid van zaken gegeven kan worden.

De aangekondigde verkoop van de Geoscience-divisie is een mooie aanleiding om aandeelhouders te consulteren. Strikt genomen is Fugro daartoe niet verplicht omdat de verkoop (transactiewaarde 1,2 miljard) minder dan eenderde van de hele onderneming bedraagt.

Maar omdat de desinvestering de onderneming ingrijpend verandert is overleg met aandeelhouders hier zonder meer op zijn plaats. Het plotselinge vertrek van de topman en het onverwachte winstalarm van 19 november maakt een ingelaste vergadering nog urgenter.

Vertrek Steenbakker
Een nieuwe topman uit eigen gelederen die geruisloos het roer overneemt: veel beursgenoteerde ondernemingen zouden ervoor tekenen, Fugro leek het te presteren toen het pensioen van Klaas Wester lonkte.

In mei 2011 maakte de onderneming bekend dat Arnold Steenbakker de toppositie over zou nemen. Steenbakker, op dat moment al vijf jaar lid van de raad van bestuur, trad uiteindelijk op 1 januari 2012 aan als nieuwe topman.

Nauwelijks elf maanden later maakte Fugro het vertrek van Steenbakker bekend. De bijkomende verklaring besloeg veertien woorden: ,,Verschillen in visie over het te voeren beleid liggen ten grondslag aan dit besluit."

Onder beleggers blijven veel vragen leven, waarvan de antwoorden cruciaal zijn bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Aan de Fugro-top de taak om duidelijkheid te verschaffen tijdens de ingelaste vergadering.

Winstwaarschuwing
Het aangekondigde vertrek van Steenbakker viel op 19 november . Volslagen onverwacht moest Fugro een afboeking melden op zijn onderzoeksactiviteiten op zee.

Onduidelijk is wanneer het bedrijf voor het eerst in de gaten kreeg dat deze divisie slecht presteerde, ook al omdat eind augustus nog positieve geluiden klonken en de concurrentie op dit gebied prima presteert.

Bijna twee weken heeft Fugro de tijd gehad om het onverwachte winstalarm en vertrek van de topman nader toe te lichten. Uit eigen beweging heeft de onderneming dat niet gedaan. Hopelijk verandert dit nu aandeelhouders het initiatief tot overleg hebben genomen.


Gerelateerde artikelen

Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
22-01-2018

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners a…

Lees verder

Shell fugro olieprijs oliesector
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
30-10-2017

Er gloort licht aan het eind van de tunnel bij Fugro, volgens topman Paul v…

Lees verder

Aandeelhouders fugro kapitaal
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen
Fugro maakt werk van verkoop niet-kernactiviteiten

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}