VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 december 2012

Unilever kiest eindelijk. Voor zeep

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De verwachtingen temperen. Dat is wat Unilever-topman Paul Polman afgelopen vrijdag deed tijdens de jaarlijkse capital markets day in Parijs.

Dit jaar wist de onderneming in elk kwartaal de groeiverwachtingen van analisten te verslaan. Het aandeel doet het er goed op en is dit jaar één van de betere op het Damrak.

Maar Unilever voelt wel degelijk economische tegenwind liet Polman weten. De onderliggende groei van het concern zal in 2013 licht lager zijn dan in 2012.

Kiezen 
Maar dat was niet het belangrijkste nieuws uit Parijs. Soep of zeep, dat is al jaren de vraag die beleggers stellen bij Unilever. Wanneer maakt het bedrijf een keus voor focus op één van die twee?

Waar alle belangrijke concurrenten een duidelijke focus hebben (Nestlé, Danone: food, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive: non-food), hield Unilever altijd vol op beide paarden te kunnen wedden.

Tot afgelopen vrijdag, toen er voor het eerst duidelijk op werd gehint dat de focus meer op non-food zal komen te liggen.

Groei
Unilever heeft de ambitie om te groeien naar een jaaromzet van 80 miljard euro. Dat is bijna het dubbele van wat nu wordt omgezet. In de afgelopen jaren realiseerde Unilever een autonome groei tussen 5 en 6 procent.

Om die groei vol te houden zijn investeringen nodig die alleen gefinancierd kunnen worden bij voldoende hoge winstmarges. En de marges in non-food liggen structureel op een hoger niveau dan in voedingsmiddelen. Ook dat verklaart de keuze voor non-food.

Unilever-volgers konden aan de transacties die Unilever deed al zien wat de richting was die het bedrijf gekozen had. Het Amerikaanse pindakaasmerk Skippy ging eruit, net als de diepvriesmaaltijdactiviteiten in de Verenigde Staten en eerder al, in Europa.

Grote overnames waren de laatste jaren vooral non-food: het Russische persoonlijke verzorgingsbedrijf Kalina, het Amerikaanse Alberto Culver (shampoo en conditioner) en de verzorgingsproducten  van Sara Lee.

Snoeien
Beleggers kunnen erop wachten dat de levensmiddelentak van het concern verder wordt gesnoeid. Mogelijk zijn er op de achtergrond al zakenbankiers bezig met het inrichten van de etalage. De Europese soep, vlees en sauzen van Unox, Calvé en misschien zelfs Unilevers allergrootste merk, Knorr, zouden er op termijn best eens uit kunnen.

Topman Paul Polman bevestigde dat min of meer in Parijs: “Je hebt ons desinvesteringen zien doen, maar er valt nog wel een beetje meer te doen,” aldus Polman.

Het afstoten van voedingsdochters zal vooral in West-Europa en Noord-Amerika plaatsvinden, want Unilever wil haar aanwezigheid in snelgroeiende economieën niet kleiner maken. En juist in opkomend Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië is het omzetaandeel van voeding nog relatief groot.

Maar met het meer volwassen worden van veel markten zal dat aandeel vanzelf slinken. Unilever werkt er al hard aan: in het afgelopen jaar werd Cif voor het eerst in China op de markt gebracht en de schoonmaakmiddelen van Domestos in Argentinië, Pakistan en Sri Lanka.

De keus tussen soep en zeep is gemaakt, eindelijk.

MEER UNILEVER:

25 oktober 2012

26 juli 2012

 10 mei 2012

26 april 2012

2 februari 2012

3 november 2011

 4 augustus 2011

28 april 2011

15 april 2011

3 feruari 2011Gerelateerde artikelen

Omzetmotor Unilever valt stil door gebrekkige prijszettingsmacht
Unilever en Kraft Heinz: omzetgroei versus kostenbesparingen
Groene bezieling genereert keiharde euro’s
Unilever wordt winstgevender, maar voor het dividend maakt het weinig uit
Unilever wordt winstgevender, maar voor het dividend maakt het weinig uit
02-12-2016

Unilever spiegelde investeerders woensdag een verdere verbetering van de wi…

Lees verder

Unilever

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}