VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nederlandse verzekeraars klaar voor nieuwe Europese eisen

De Nederlandsche Bank wil dat Nederlandse verzekeraars het tempo erin houden met de voorbereidingen voor de invoering van nieuwe Europese eisen, Solvency II. Dat kan ze voordeel opleveren ten opzichte van de concurrentie.

Met deze boodschap lijkt DNB zich indirect te richten op Europa waar het opstellen van nieuwe regelgeving voor kapitaalbuffers en rapportage-eisen spaak loopt.

Onlangs werd duidelijk dat de deadline voor de invoering van Solvency II, waaraan al meer dan tien jaar is gewerkt, wordt opgeschoven. Begin 2014 wordt niet gehaald. De voorzitter van de Europese regelgever Eiopa zei in oktober dat het op z’n vroegst 2015 wordt.

DNB-directeur Joanne Kellerman zei maandag in het Financieele Dagblad dat verzekeraars ondanks dit uitstel niet achterover moeten leunen. “Ze moeten het tempo vasthouden en vooral doorgaan met het proces. De projectteams moeten niet worden ontbonden.”

Klaar
Maar de Nederlandse sector is er naar eigen zeggen al klaar voor. “Grote, beursgenoteerde verzekeraars lopen verre van achter. Het gaat om het wettelijk kader dat achter loopt”, aldus een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Aegon is bijvoorbeeld al voorbereid. “Wij werken al met die interne modellen. We zijn er klaar voor. Dat is al meer dan een jaar het geval”, aldus een woordvoerder.

Hetzelfde geldt voor ASR. “Wij onderschrijven dat Solvency II beter inzicht in risico’s geeft.
Daarom gebruiken wij het ook intern als sturingsinstrument, bijvoorbeeld voor ons beleggingsbeleid. Nederlandse verzekeraars doen het in Europa relatief goed bij Solvency II, zowel qua implementatie als financieel.”

Voordeel
Dat Nederlandse verzekeraars het relatief goed doen onder de nieuwe regels, geeft ze een mogelijk een concurrentievoordeel ten opzichte van andere Europese partijen. Een van de belangrijkste doelen van Solvency II is dat in heel Europa dezelfde regels komen.

“Nederlandse verzekeraars zijn groot en internationaal actief en hebben er alle belang bij dat er internationale regels komen”, zegt de Tilburgse hoogleraar Financial Markets and Risk Management Frank de Jong.

Voor Nederlandse verzekeraars geldt wat betreft Solvency II daarom eigenlijk ‘hoe eerder, hoe beter’. In dat licht moeten we ook de boodschap van DNB zien. “Ik denk dat het meer richting Europa bedoeld is.

In de zin van wij zijn er klaar voor, maak eens haast”, zegt De Jong. Een aansporing van de Nederlandse toezichthouder richting zijn Europese partners dus.

Op de hoogte blijven?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}