VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 december 2012

Wessanen-dochter ABC niet aantrekkelijk genoeg voor kopers

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Wessanen haalt haar Amerikaanse sapjesdochter ABC voorlopig uit de etalage. Potentiële kopers wilden onvoldoende in de buidel tasten vanwege een nog niet bewezen staat van dienst van ABC.

Bestuursvoorzitter Piet Hein Merckens ziet daarom op dit moment even geen heil in een verkoop van ABC, producent van hippe kant-en-klaar cocktaildrankjes als daiguiri’s en margarita’s.


Het is een tegenvaller die het biologische voedingsmiddelenconcern tot een nieuwe slingerbeweging in de strategie dwingt. 

Bij de halfjaarcijfers bleken de speciaalzaken (Natuurwinkel en GooodyFooods) niet te kunnen opboksen tegen de concurrentie.

Halverwege oktober ging het mes in het diepvriesonderdeel (Beckers-snacks) en diezelfde speciaalwinkels. 300 medewerkers moeten het concern verlaten. Voor beide divisies is het perspectief op een verbetering ver uit zicht.

Vanaf 2014 wil Merckens door die ingrepen 15 miljoen euro op jaarbasis besparen.

Afgeblazen
En nu breekt Wessanen het verkoopproces van ABC af. Alweer. Want ook medio 2010 ging een streep door de geplande verkoop na een boekhoudfraude.

‘De binnengekomen biedingen zijn geen adequate weerspiegeling van de fundamentele waarde van ABC’, zo meldt Merckens in het persbericht.

Wessanen blaast het verkoopproces van de maker van alcoholvrije cocktaildrankjes met merken als Daily’s en Little Hug nu tot nader order af om ‘op termijn meer waarde voor aandeelhouders te kunnen realiseren’.

Zowel strategische (sectorgenoten) als financiële partijen (investeringsmaatschappijen) hebben volgens Wessanen op de deur van haar Amsterdamse hoofdkantoor geklopt. Geen van hen kwam met een bod in de buurt van wat Merckens en zijn financiële directeur Ronald Merckx in hun hoofd hadden.

Volgens Wessanen had dat vooral te maken met onzekerheid van die biedende partijen over een nog niet bewezen staat van dienst van ABC op de markt voor drinkzakjes. 


Dat woog volgens Merckens zwaarder dan ‘de sterke en winstgevende groei’ die het onderdeel vanaf 2010 heeft neergezet ‘in aantrekkelijke markten’. Vanwege de positieve verwachting voor ABC in 2013 zal Wessanen de divisie in een later stadium in de etalage zetten.

Moeilijke maanden
Bij de derdekwartaalcijfers bleek dat ABC moeilijke maanden achter de rug had.

De Amerikaanse consument liet de cocktaildrankjes in de zomer meer in de schappen staan. De omzet liep terug van 53,2 miljoen dollar in 2011 naar slechts 46,4 miljoen dollar.

En dat in doorgaans juist goede zomermaanden. Het bedrijfsresultaat (ebit) halveerde bijna tot 4,9 miljoen dollar (2011: 8,7 miljoen dollar), vooral vanwege ‘significant’ hogere marketingkosten om ‘de merknaam Daily’s op langere termijn te versterken’, aldus Merckens eind oktober.

In de eerste jaarhelft kwam de omzet nog uit op 97,6 miljoen dollar en de ebit op 6,2 miljoen dollar.

Even geen superdividend
Het op de lange baan schuiven van de verkoop betekent in ieder geval dat beleggers even niet hoeven te rekenen op een superdividend of het inkopen van eigen aandelen door Wessanen.

Analisten schatten eerder dit jaar de opbrengst van ABC ergens tussen de 60 en 110 miljoen euro.

Die opbrengst zou Merckens sowieso willen gebruiken voor schuldaflossing en enkele kleine acquisities.

Een andere keerzijde van de afgeblazen verkoop is dat broodnodige extra investeringen om Wessanen-merken als Zonnatura, Bjorg en Whole Earth meer smoel te geven moeilijker wordt. 


Gerelateerde artikelen

Afgeslankt Wessanen kan eindelijk weer groeien
Wessanen weet verliezen te stelpen bij Amerikaanse probleemdochter
25-07-2014

Wessanen weet beleggers steeds meer te overtuigen dat het bezig is aan een…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}