VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verhoogd bod op Dockwise kost Boskalis ‘slechts’ 22 miljoen

Boskalis heeft het bod op zeetransporteur Dockwise met tachtig eurocent verhoogd naar 18 euro. Aangezien Boskalis al 33 procent van de aandelen Dockwise in handen heeft kost dit de maritiem dienstverlener uit Papendrecht maximaal 22 miljoen euro extra.

Op een koers van 18 euro waardeert Boskalis zijn prooi op 714 miljoen euro. Dockwise vindt het echter nog altijd te weinig en herhaalt dat het bod de waarde van het bedrijf niet reflecteert.

Dat is een riedel die steeds moeilijker vol is te houden, want na grootaandeelhouder HAL Investments (31,7 procent) is nu ook Project Holland Beheer, dat 7,4 procent van Dockwise bezit, onvoorwaardelijk akkoord met het bod.

Daarmee heeft Boskalis ruim 72 procent van de aandelen Dockwise onder controle en kan het de leiding bij de zeetransporteur uit Breda min of meer overnemen. De laatste grootaandeelhouder die nog overtuigd moet worden is het Britse Sankaty Advisors, dat een belang heeft van 10,4 procent.

Vasthouden
Dockwise zegt wel dat het zich 'aangemoedigd voelt' door het nieuwe bod en zet de dialoog met Boskalis voort. Het verzoek om inzage in de boeken is nog altijd niet verleend, zo blijkt uit de persberichten van vandaag.

Boskalis lijkt echter niet van plan deze prooi nog los te laten. Het bedrijf kondigt vandaag aan dat er op 21 januari 2013 een formeel biedingsbericht verwacht mag worden.

De 80 cent waarmee Boskalis het bod verhoogt is bijna 5 procent meer dan het vorige bod. Dat het Boskalis slechts 22 miljoen euro kost is te danken aan het feit dat het bedrijf al agressief heeft ingeslagen.

Overwinning
Het zijn in deze fase van de strijd geen grote bedragen meer, maar dat Project Holland Beheer nu ook om is, is een belangrijke overwinning voor de bieder.

Het overnameproces bevindt zich in het eindstadium. Boskalis zegt het bod gestand te zullen doen, ongeacht het aantal aandelen dat zich nu nog aanmeldt. Daarmee riskeren achterblijvende aandeelhouders te blijven zitten met een zeer illiquide belang in een bedrijf dat (nog) niet volledig geïntegreerd kan worden door de koper.

De grootste partijen (Sankaty met 10,4 procent en Polygon met een belang kleiner dan 5 procent) zullen op de achtergrond vermoedelijk nog om de tafel zitten met Boskalis, maar doen er goed aan vroeg of laat toch eieren voor hun geld te kiezen. 

Analisten van SNS Securities sluiten niet uit dat er toch nog een iets hoger bod uitkomt en verhogen hun koersdoel naar 18,25 euro. Zij verlagen echter ook het advies van kopen naar houden. Veel meer dan die 18,25 zal het hoogstwaarschijnlijk niet worden.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen