VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 december 2012

Dieptepunt koers KPN geen koopmoment voor America Movil

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De koers van KPN is gezakt naar het laagste punt in meer dan tien jaar. Dat lijkt een buitenkans voor America Movil om het belang in het telecombedrijf te vergroten. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de Mexicanen deze kans grijpen.

The Financial Times constateerde dinsdag dat Carlos Slim, eigenaar van America Movil, en een van de rijkste mensen ter wereld, geen gelukkige hand heeft gehad met zijn Europese telecominvesteringen.

De koers van het aandeel Telekom Austria is sinds hij deze zomer instapte met meer dan veertig procent gedaald.

De koers van KPN staat zelfs bijna vijftig procent lager. Daarmee is het belang van 28 procent in ruim een half jaar circa 1,8 miljard euro minder waard geworden.

Meer?
Vervelend zo’n papieren verlies. Maar de scherpe koersdaling biedt America Movil in theorie ook een opening. Een analist van Bernstein opperde in de FT dat de Mexicanen zouden kunnen proberen om hun belang in KPN verder te vergroten.

Dat zou passen bij de reputatie van de Mexicaanse miljardair. Begin jaren tachtig legde hij de basis voor zijn fortuin door tijdens een diepe recessie in Mexico tegen afbraakprijzen vastgoed en bedrijven op te kopen. KPN, dat op dit moment op een koers-winstverhouding van ongeveer 4 heeft, lijkt een koopje.

Toch is het niet waarschijnlijk dat het tot een uitbreiding van het belang of zelfs een volledige overname zal komen. America Movil had in het voorjaar namelijk al de kans om een veel groter deel van de KPN-aandelen op te kopen.

Bijna veertig procent van de aandelen werd aangemeld voor een bod van acht euro. Daarnaast kochten de Mexicanen op grote schaal op de markt aandelen op waarmee ze al boven de twintig procent kwamen. Als America Movil had gewild, had het dus een veel groter deel van KPN kunnen opslokken.
 
De koers staat nu flink lager en in theorie zou America Movil nu dus tegen een flink lagere prijs het belang kunnen uitbouwen. Maar dit idee stuit waarschijnlijk op de Nederlandse regelgeving.

Billijke prijs
Zodra America Movil de dertig procent overschrijdt moet het een verplicht bod doen op alle aandelen. Daarbij zou het een ‘billijke prijs’ moeten bieden.

Omdat het bedrijf het afgelopen jaar aandelen heeft gekocht, zou dat in dit geval de prijs zijn die toen werd betaald en niet de huidige, lagere, marktwaarde.

Een nieuw bod tegen een lagere prijs, in de buurt van de huidige lage koers, lijkt daarom nu niet tot de mogelijkheden te behoren. Daarnaast lijken Slim en de zijnen ook niet van zins heel KPN in te willen lijven.

Geen Mexicaanse verlossing dus voor KPN-beleggers die hun aandelen in een jaar bijna zestig procent hebben zien kelderen.


Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

dividend kpn telecom

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}