VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

21 december 2012

Boskalis schrijft geschiedenis met nieuwe verhoging van bod op Dockwise

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Voor de tweede keer binnen een week heeft Boskalis zijn bod op Dockwise verhoogd. Een unicum, deze tweede verhoging en bovendien een grote stap richting overname.

Boskalis heeft het bod op zeetransporteur Dockwise voor de tweede keer in korte tijd verhoogd, nu naar 18,50 euro per aandeel.

Dat is 50 cent meer dan het vorige bod van 18 euro en 1,30 euro maar dan het eerste bod van 17,20 euro.

Boskalis zegt dat op dit moment 83,5 procent van de aandelen Dockwise onvoorwaardelijk zijn toegezegd, inclusief de 33 procent die de maritiem dienstverlener uit Papendrecht zelf al bezit.

Op een koers van 18,50 euro waardeert Boskalis zijn prooi op 733 miljoen euro. Er zijn een paar belangrijke verschillen met het persbericht van het vorige bod, dat nog maar vijf dagen oud is: er wordt niet langer gezegd dat Dockwise het bod te laag vindt en Boskalis is nu begonnen met een boekenonderzoek. De prooi lijkt haar verzet te hebben opgegeven.

Lijkt rond
Een ander belangrijk verschil is het aantal aandelen dat zou zijn toegezegd. Dat is nu 83,5 procent, tegen ruim 72 procent vijf dagen geleden. Dit wijst erop dat de laatste dwarsligger onder de grootaandeelhouders, het Britse Sankaty Advisors, nu ook om is.

Daarmee lijkt de overname beklonken. Boskalis had al gezegd het bod gestand te zullen doen, ongeacht het aantal aandelen dat zich nu nog aanmeldt.

De nu nog overblijvende aandeelhouders zijn vermoedelijk voor een belangrijk deel particuliere beleggers en beleggingsfondsen met kleine posities. Zij zullen waarschijnlijk hun stukken niet vasthouden.

Het bod biedt beleggers een premie van circa 74 procent ten opzichte van de slotkoers van 10,66 euro op 23 november 2012. Boskalis wil zowel de Noorse als de Nederlandse beursnotering van Dockwise zo snel mogelijk beëindigen.

Unicum
Een tweede verhoging binnen zo korte tijd is een unicum in de Nederlandse beursgeschiedenis en is mogelijk dankzij wijzigingen in de regels die vanaf 1 juli 2012 van kracht zijn. Een bod mag nu meer dan één keer verhoogd worden.

Dat er nu gebruik van wordt gemaakt onder druk van aandeelhouders in de doelvennootschap is een teken dat dit een goede wijziging van de biedingsregels is.

Overigens meldt Boskalis ook dat de primaire notering van Dockwise aan de Oslo Stock Exchange is, waardoor de Noorse biedingsregels van toepassing zijn. Het biedingsbericht moet dus worden goedgekeurd door de Oslo Stock Exchange.

Rekening houdend met de secundaire notering van Dockwise aan Euronext Amsterdam, heeft Boskalis om vrijstelling van de Nederlandse biedingsregels verzocht bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het besluit van de AFM in reactie op het verzoek is nog niet ontvangen.

De VEB is van mening dat de AFM toezicht zou moeten houden op dit openbaar bod, omdat er veel Nederlandse aandeelhouders in Dockwise zitten en het bedrijf een notering in Nederland heeft.


Gerelateerde artikelen

Berdowski: ‘We gaan niet gokken met de balans van Boskalis’
Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
09-03-2018

Boskalis houdt, ondanks een scherpe winstdaling, het dividend stabiel. Als …

Lees verder

dividend boskalis baggeraar offshore
Boskalis boekt fors af op Offshore
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}