VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

21 december 2012

Ballast Nedam ruimt aantal onzekerheden op

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Ballast Nedam gaat met een opgeruimd gemoed de feestdagen in. Het bouwbedrijf schikt een fraudezaak en verkoopt een groot deel van zijn belang in de verbreding van de A15 bij Rotterdam.

De schikking heeft betrekking op een strafrechtelijk onderzoek dat in 2009 aan het rollen kwam. Om de zaak af te wikkelen betaalt Ballast een boete van 5 miljoen euro en laat het een belastingvordering van 12,5 miljoen euro lopen.

Ballast stelt dat de schikking geen impact heeft op de resultaten en de balans. De boete van 5 miljoen euro valt binnen de verwachting voor het resultaat die het concern heeft afgegeven in oktober.

Dit is een opvallende stellingname van het bedrijf omdat eerder, onder meer in het jaarverslag 2011, werd gezegd dat het niet nodig was een voorziening te treffen.

"Als je naar Ballast kijkt zie je dat het een verzameling van activiteiten is die regelmatig tot one-offs leiden. Er is een aantal plussen en minnen die kunnen vallen. En ik denk dat dit een van minnen was waarmee ze rekening hadden gehouden", legt analist Edwin de Jong van SNS Securities uit.

Dit doet niets af aan het feit dat het echt geld is dat Ballast moet betalen. Zonder schikking was dit geld binnen de vennootschap gebleven.

Voor het tweede deel van de schikking, de latente belastingvordering, geldt dit in mindere mate. Met dergelijke vorderingen kan het bedrijf zijn toekomstige belastingdruk verlagen.

Maar aangezien Ballast verlieslatend is en winst een voorwaarde is om iets te hebben aan een latente belastingvordering, laat de echte impact van dit deel van de schikking zich lastig ramen.

Volgens De Jong heeft Ballast ook zonder deze post de komende jaren meer dan genoeg latente belastingvorderingen. "Dat is dan voordeel van weinig winst maken", aldus de analist. Dit jaar draait Ballast naar verwachting een operationeel verlies van 30 miljoen euro.

Balans korter
Ballast maakte verder vrijdag bekend dat het 80 procent van zijn belang in A-Lanes, de organisatie die de verbreding van de A15 voor zijn rekening neemt, verkoopt. Door deze transactie wordt de balans van het bedrijf 70 miljoen euro kleiner. Deze ruimte wil het bedrijf aanwenden voor investeringen in nieuwe publiek-private projecten.

Op de beurs leken beleggers positief over de ontwikkelingen. Het aandeel noteerde vrijdag aan het eind van de ochtend 4 procent hoger.

LEES MEER:

13 juli 2012

13 juli 2012

15 juli 2011

11 maart 2011

16 december 2010

22 oktober 2010

Op de hoogte blijven?


Gerelateerde artikelen

Ballast en Renaissance laten aandeelhouders weinig keus
Beleggers niet gespaard bij de Turkse verlossing van Ballast Nedam
Huisbanken dwongen suikeroom van Oranjewoud tot redden collega-beursfonds Ballast Nedam
Ballast krijgt lucht, aandeelhouder nog niet

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}