VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Victor Muller gelooft in Spyker-claim tegen GM

Spyker heeft een dollemansrit achter de rug. Maar na de teloorgang van het in 2010 overgenomen Saab kan het concern weer vooruitkijken. Nieuwe kansen dienen zich aan, zegt roerganger Victor Muller.

Eén van die kansen heeft alles te maken met meer dan roerige verleden van Spyker: de claim van drie miljard dollar die het bedrijf heeft ingediend tegen het Amerikaanse General Motors (GM), de vorige eigenaar van het Zweedse Saab.

Opperhoofd Muller verwacht veel van deze claim. Dat zei hij vorige week tijdens een aandeelhoudersvergadering van Spyker, die opnieuw de start van een nieuw tijdperk moet markeren.

Vuurwerk
Muller zal 19 februari 2013 ongetwijfeld met rood omcirkeld hebben in zijn agenda. Het is de dag van de mondelinge behandeling van de zogeheten "motion to dismiss" die GM heeft ingediend. Zeg maar de juridische stukken waarin de Amerikanen de aantijgingen van Muller verwerpen.

Als Spyker erin slaagt de rechtbank ervan te overtuigen dat de zaak doorgang moet vinden, zal dat het nodige vuurwerk opleveren.

De kans dat GM daadwerkelijk met het geëiste bedrag van 3 miljard dollar over de brug moet komen lijkt miniem, maar op de huidige beurskoers van precies twee eurocent zal zelfs een fractie van dat bedrag al als een enorme overwinning worden gezien door beleggers.

Muller ziet GM als de grote boosdoener achter het faillissement van Saab. Als de Amerikanen zich in de kritieke maanden eind 2011 niet zo halsstarrig hadden opgesteld toen de Chinese autoproducenten Youngman en Pang Da Saab met een kapitaalsinjectie van de ondergang wilden redden, was er niets aan de hand geweest.

Maar zo eendimensionaal is het niet. Volgens de gemaakte afspraken ten tijde van de overname van Saab moet GM zijn fiat geven aan partijen die mede-eigenaar van Saab willen worden. En dat kwam niet. Nu is het wachten op het oordeel van de rechter.

Omgekeerde splitsing
Spyker is nu nog een pennystock, maar door een cosmetische operatie komt daar vlak na de jaarwisseling, in ieder geval voorlopig, een eind aan.

Tussen de laatste handelsdag van 2012 en de eerste van 2013 krijgen zij voor elke honderd aandelen die ze bezitten er eentje terug.

Het doel van deze omgekeerde splitsing is volgens Muller een reëlere koersvorming van het aandeel Spyker, om zo van het strafbankje van de Amsterdamse beurs af te komen. Na afloop zullen er in totaal zo'n 3,7 miljoen aandelen Spyker uitstaan.

Vanaf dat moment zal Spyker moeten zorgen dat ze uit het centenhoekje van de beurs weet weg te blijven door eindelijk eens geld te verdienen met de verkoop exclusieve sportwagens. Dat lukte sinds de beursgang in 2004 nog nooit.

Chinese deal
Als gevolg van een nieuwe deal met het Chinese Youngman komt hier nog een klein miljoen aan aandelen bij, maar daarna zou het afgelopen moeten zijn met de voortdurende verwatering waar aandeelhouders zich de afgelopen periode mee geconfronteerd zagen.

Zo komt er per 21 januari een einde aan de deal met GEM Global Yield Fund die Spyker in staat stelde om doorlopend nieuwe aandelen uit te geven als er nieuw geld moest worden aangetrokken.

Youngman treedt nu op verschillende niveaus toe tot Spyker. Van de beursgenoteerde holding komt 29,9 procent in handen van de Chinezen in ruil voor 6,7 miljoen euro in contanten. Ook verstrekken ze een converteerbare obligatie tegen een rente van 2,5 procent.

Omdat Youngman een bod op heel Spyker zou moeten doen wanneer het belang boven de 30 procent komt, zullen de Chinezen alleen een deel van de lening in aandelen omzetten ter compensatie van eventuele verdere verwatering.
Phoenix platform
Youngman krijgt ook meerderheidsbelangen in drie nieuwe bv'tjes: een die de merknaam Spyker beheert, een voor de productie van het Spyker-model Peking-to-Paris en een voor de ontwikkeling en productie van het van Saab gekochte Phoenix platform.

Wat het Phoenix platform betreft bezwoer Muller dat de verkoop hiervan wel degelijk rechtsgeldig is, hoewel Youngman niet alle rechten in handen heeft gekregen.

Wat ontbreekt zal dus alsnog moeten worden aangekocht, of anders zelfstandig ontwikkeld. De overige modellen van Spyker blijven bij het bedrijf zelf.
Gerelateerde artikelen