VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Belegger wil weten wie bij fondsen aan de knoppen draait

Meer dan de helft van de Nederlanders steekt geld in beleggingsfondsen. Wie bij die fondsen aan de knoppen draait is vaak onduidelijk. Daar moet nu eindelijk verandering in komen.

Die publieke oproep doen beleggersvereniging VEB en fondsenonderzoeker Morningstar.

Vraag een fondsbelegger wie nu uiteindelijk zijn geld beheert en de overgrote meerderheid moet het antwoord schuldig blijven.

En toch zijn het de mensen achter een beleggingsfonds die dagelijks beslissingen nemen die grote gevolgen hebben voor beleggers.

De ene dag kopen ze aandelen, de volgende dag verkopen ze weer andere. Hebt u enig idee op basis waarvan? Wat weet u van de kennis en vaardigheden van deze mensen?

Weinig informatie
Een grondige analyse van de diverse informatiebronnen van Nederlandse fondshuizen, als websites, prospectussen en andere verplichte documentatie, leert ons dat de naam van de eindverantwoordelijke fondsmanager vaak nog wel te achterhalen is.

Soms staat er alleen een naam op de website vermeld, zoals bij fondsen van ING. Soms wordt de fondsmanager ook nog geciteerd, zoals bij SNS. Zo zegt de Corné van Zeijl, ook fondsmanager van het SNS Nederlands Aandelenfonds, dat "het fonds doet wat het belooft". Bij uitzondering staat er zelfs een (kort) CV op de website.

Veel zegt dat allemaal niet. Want hoe werken deze fondsmanagers? Werken ze alleen, of maken ze deel uit van een breder team, zijn er nog analisten die de fondsmanagers ondersteunen bij het vinden van de juiste bedrijven?

Hoger rendement
Onderzoek uit de VS leert dat naarmate een fondsmanager langer op zijn fonds zit, zijn kosten laag weet te houden en ook nog eens substantieel in zijn eigen fonds belegt, de kans op een beter dan gemiddeld rendement significant toeneemt.

Het publiekelijk vrijgeven van hoeveel eigen geld een fondsmanager in zijn eigen beleggingsfonds steekt, gaat voor Nederlandse standaarden misschien op dit moment nog een stap te ver (in de VS is het vrijgeven van deze informatie inmiddels verplicht).

Maar meer transparantie geven over wie de fondsmanager van een beleggingsfonds is, wat zijn of haar achtergrond en ervaring is en wie hem of haar ondersteunen als analisten bij het samenstellen van de portefeuille, is toch het minste wat een fondshuis kan doen?

Beleggers hebben het recht om te weten wie hun geld beheert. Dit geeft beleggers in ieder geval een extra handvat om de juiste fondsen te selecteren.