VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis: minder winst, meer dividend

Boskalis heeft vertrouwen in de toekomst. Ondanks de lagere winst en de overname van Dockwise wil de baggeraar meer uitgeven aan dividend.

“We kijken terug op een prima jaar” stelt topman Peter Berdowski bij de presentatie van de jaarcijfers van 2012. Hij ziet een recordomzet, een historisch hoge orderportefeuille en een verder uitgebouwde onderneming.

De omzet kwam uit op 3,1 miljard euro, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2011.

De hogere omzet komt met name door de eind 2011 gekochte wegen- en spoorbouwer MVO Vervat. Op eigen kracht steeg de omzet met slechts 1 procent.  

Door de aankoop van MVO Vervat en de eerdere overname van berging- en sleepbedrijf Smit Internationale staat Berdowski voor het eerst aan het hoofd van een concern dat minder dan de helft van de omzet uit baggeren haalt.

Berdowski is hier niet rouwig om, want hij gaf eerder al aan dat de groei de komende jaren met name uit de offshore energie markt moet komen.

De topman doelt dan met name op bedrijvigheid in deze markt in de geografische gebieden als Brazilië, het Midden-Oosten en West-Afrika.

In 2012 was de energiemarkt al de omzetknaller (zonder overnames) van het concern: plus 30 procent naar 481 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat daalde opvallend genoeg wel met 2 miljoen naar 60 miljoen euro door “lastige werkomstandigheden” op enkele huidige projecten.

Wat de aanleiding is voor de lastige werkomstandigheden werd niet duidelijk in het persbericht.

Vertrouwen
Met de overname van zeetransporteur Dockwise trekt Boskalis de transformatie van de onderneming naar een hoger plan.

Dockwise moet de offshore activiteiten van Boskalis verder versterken.

Hoewel de schuldpositie van Boskalis toeneemt door de overname, ziet het concern ruimte om opnieuw 1,24 euro per aandeel aan dividend uit te keren.

Opvallend, want de winst per aandeel daalde juist.

Het percentage van de winst dat Boskalis hierdoor uitkeert als dividend loopt op tot 58 procent. Boskalis heeft als uitgangspunt 40 tot 50 procent uit te keren, maar wijkt daar nu dus vanaf.

Ondanks de dividenduitkering van 1,24 euro, eenzelfde bedrag per aandeel als in 2011 en 2010, gaat er wel degelijk meer geld het kasboekje uit.

Om de overname te kunnen financieren drukte het concern in januari bijna 10 miljoen extra aandelen, waardoor de dividenduitgave van Boskalis 12 miljoen euro hoger uitvalt. 
 
De hogere uitgave is een teken van vertrouwen in de toekomst, maar of het prudent is, is vraag twee, aangezien het concern zelf aangeeft dat de schuldenlast zal stijgen door de Dockwise overname.

Vooruitzichten
Boskalis kan nu nog geen cijfers plakken op voorspellingen over 2013.

Net als vorig jaar, toen het concern alleen zei het resultaat van 2011 niet te kunnen evenaren.

Op basis van de huidige inzichten wil Berdowski nu niet verder gaan dan te stellen dat het marktbeeld dit jaar niet heel anders zal zijn dan dat van 2012.

Beleggers moeten in ieder geval rekening met hele andere cijfers dan de vandaag gepresenteerde.

Berdowski is al enkele maanden in gesprek met geïnteresseerden in bouwonderdeel Archirodon, waar Boskalis een belang van veertig procent in heeft.

Daarnaast zullen de cijfers van Dockwise het tweede kwartaal al worden meegenomen in het overzicht van Boskalis.  

Cijfers op een rij:
* Omzet steeg met 10 procent naar 3,1 miljard euro
* De winst daalde met 4 miljoen naar 250 miljoen euro
* Dat is een hogere winst dan de 230 tot 245 miljoen euro voorspeld
* Ook het bedrijfsresultaat (ebit) stond onder druk
* De ebit daalde met 17 miljoen naar 337 miljoen euro




Gerelateerde artikelen