VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS rijgt nog een megaclaim aan de ketting

Alsof SNS Reaal nog niet genoeg problemen heeft, kreeg het donderdag een megaclaim op zijn bord, de zoveelste claim. Maar voor de echte pijn voor de aandeelhouders zit nu bij de strategieherziening waar SNS aan werkt.

De Nederlandse projectontwikkelaar Ronald Ras heeft bij een Spaanse rechtbank een verzoek ingediend voor toekenning van een vordering van ruim 408 miljoen euro.

SNS zou een eerder toegezegde financiering eenzijdig hebben ingetrokken en zo hebben bijgedragen aan de ondergang van een golfresort van Ras.

Over de precieze onderbouwing van de claim is weinig bekend. Enkele pagina's van het verzoekschrift zijn in het Nederlands vertaald, maar daaruit wordt verder weinig duidelijk.

Van de hand
SNS zelf wijst de vordering van de hand. Het concern heeft volgens een woordvoerder juist nog 130 miljoen euro tegoed van Ras. Op verzoeken van de bank om zijn vordering te onderbouwen is hij niet ingegaan, aldus SNS.

Deze vordering is het zoveelste claimdossier rond SNS. Eerder was er natuurlijk al de woekerpolisaffaire. In 2009 werd duidelijk dat particulieren die via SNS in fondsen van de Amerikaanse megafraudeur Bernie Madoff hadden belegd, overwegen om SNS aansprakelijk te stellen voor de schade.

De status hiervan is onbekend, maar SNS kreeg vorig jaar wel al een vordering voor 75 miljoen dollar van de curator van Madoff.

Ultee
En vorig jaar riep Bob Ultee van zeepketen Sabon dat hij 150 tot 170 miljoen euro te vorderen had van SNS. De bank zou hebben bijgedragen aan de ondergang van Sabon en beleggingsfonds BrandFunding.

SNS kwam sowieso niet ongeschonden uit het zakelijke avontuur met Ultee. De bank had 11 miljoen euro uitgeleend aan Ultee persoonlijk en zag zich medio vorig jaar gedwongen om dit bedrag volledig af te schrijven.

Het concern heeft dus een lijst van stevige maar nog lang niet afgewikkelde en deels halfbakken claims op zijn bord liggen. Maar hier zit voor de korte termijn eigenlijk niet het grote probleem voor de aandeelhouders van SNS.

Veel belangrijker is wat er uit de strategische heroriëntatie en de onderhandelingen over de staatssteun gaat komen.

En het lijkt erop dat er in de markt op vooruit wordt gelopen dat dit negatief gaat uitpakken voor de koers van het aandeel.

Verschillende hedgefondsen hebben shortposities ingenomen op SNS. Deze week werd bekend dat het Britse GLG Partners zijn positie heeft vergroot tot 3,37 procent.

De totale shortpositie is inmiddels opgelopen tot 6,4 procent van het aandelenkapitaal. In de markt wordt er dus op gerekend dat er pijn aan zit te komen voor de SNS-aandeelhouders.




Gerelateerde artikelen