VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fed-beleid zet beleggers aan tot meer risico

‘Risk-on’ geldt voor de obligatiemarkten in het begin van het nieuwe jaar. De dalende rendementen op risicovolle leningen kan niet los worden gezien van het ruime beleid van de Amerikaanse centrale bank.

De rendementen op overheidspapier van perifere landen en high yield bedrijfsobligaties zijn in de eerste weken van het nieuwe jaar flink verder gedaald.

De Italiaanse en Spaanse rentes staan op het laagste niveau sinds meer dan een jaar. Een uiting van de toenemende risicobereidheid van beleggers.

Tegelijk trekken beleggers zich terug uit veilige havens, uit onvrede over de lage rendementen.
De rentes van landen als Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten stijgen behoorlijk. De Duitse tienjaarsrente is dit jaar al gestegen van1,32 per ultimo 2012 tot 1,57 procent.

High yield
Tegelijk is de kapitaalinstroom in Amerikaanse high yield obligaties sinds september niet meer zo hoog geweest. Gevolg is een behoorlijke outperformance van high yield of junk bonds ten opzichte van investment grade schuldpapier.

Beleggen in Amerikaanse high yield heeft al een totaal rendement van 1,3 procent opgeleverd, tegen een negatief rendement van 0,15 procent voor investment grade leningen.

De lagere rendementseis op de meest risicovolle schuldtitels kan gezien worden als een uiting van vertrouwen in een verder economisch herstel, maar is toch een vooral een signaal van de zoektocht naar rendement.

Fed-beleid
De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, liet vorige maand weten de geldpersen nog wat extra hard te laten draaien en maandelijks voor 45 miljard dollar extra tot een totaal van 85 miljard aan effecten uit het financiële systeem op te kopen.

Doel van de Fed is de toch al zo lage lange rente verder te drukken, waardoor bedrijfs-en hypotheekleningen nog aantrekkelijker worden.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken koppelde verder het nultarief van de Fed Funds rate, het tarief waartegen banken onderling geld uitlenen, aan de ontwikkeling van de werkloosheid, die onder de 6,5 procent dient te worden gebracht.

Verdediging beleid
In een recente toespraak liet Fed-baas Ben Bernanke weten nog altijd niet tevreden te zijn over de vooruitgang van de Amerikaanse economie en de kwantitatieve verruimingsprogramma’s te zullen voortzetten.

Bernanke zal deze kans ongetwijfeld ook hebben aangegrepen omdat uit de laatst notulen van de Fed-vergadering bleek dat een aantal leden van het comité de verruimingsprogramma’s ruim voor het einde van dit jaar willen stoppen.

Toen dat bekend werd steeg de Amerikaanse lange rente en dat was nou net niet de bedoeling.
Toch zal Bernanke op een gegeven moment moeten erkennen dat een stijging van de lange rente juist een goed teken is, tenminste als dit het gevolg is van een verbetering van het economisch plaatje.

Bijvoorbeeld doordat de woningmarkt verder aantrekt en van daaruit een stimulans komt voor de algehele economie.

Ongelukken voorkomen
Een stijging van de lange rente die het gevolg is van een verschuiving naar risicovolle assets is niet echt gewenst.

De rendementsvergoeding op dit papier moet immers wel in lijn liggen met de risico’s. Zo niet dan komen er ongelukken, de subprime-crisis ligt wat dat betreft nog vers in het geheugen.

Dat laatste vormt ook de belangrijkste reden waarom analisten beleggers waarschuwen voor al te hoge verwachtingen van high yield leningen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}