VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold groeit harder dan Delhaize

Supermarktonderneming Ahold presteerde goed aan het einde van vorig jaar. De Belgische concurrent Delhaize zal ongetwijfeld met jaloerse blik kijken naar het succes van Ahold.

Ahold heeft het jaar 2012 goed afgesloten, zo blijkt uit de gepubliceerde omzetcijfers.

De omzetgroei tegen constante wisselkoersen lag in de laatste drie maanden van het jaar boven die over het gehele jaar, 5,1 procent om 3,5 procent.

Sterke groei in VS
Vooral in de Verenigde Staten ging het de supermarkten van Ahold voor de wind, een omzetplus van 4,3 procent. Alle supermarktketens wisten hun marktaandeel te vergroten.

Een knappe prestatie in het zeer concurrerende supermarktlandschap aan de overkant van de oceaan. Maar Ahold lijkt de operationele gang van zaken goed op de rails te hebben.

Zelfs orkaan Sandy die eind oktober over het oosten van Amerika raasde en een bak ellende met zich meebracht, werd ten goede gekeerd.

Door de inspanningen van het Ahold personeel bleven de winkels open en de schappen vol, waardoor de klanten boodschappen konden blijven doen. Het had uiteindelijk een positieve invloed op de verkoopresultaten.

Ook meer marktaandeel in Nederland
Ook in Nederland boert Ahold goed met haar supermarkten. De omzet groeide met 7,7 procent, maar werd voor een groot deel gedreven door 15 overgenomen C1000 en Jumbo winkels.

Maar net als in de Verenigde Staten werd hier marktaandeel gewonnen en was er sprake van een goede omzetgroei. Alleen de ontwikkelingen bij drogisterijketen Etos waren teleurstellend. Daar staan voldoende positieve ontwikkelingen tegenover. De omzetgroei bij het net overgenomen Bol.com was sterk

De gang van zaken in België stemt tot tevredenheid. In het afgelopen kwartaal werden drie nieuwe winkels geopend, wat het totaal op elf brengt.

Delhaize minder
Aanmerkelijk minder goed gaat het bij concurrent Delhaize, die vandaag eveneens omzetcijfers naar buiten bracht. Ahold bindt met de uitbreiding in België inmiddels de strijd aan op de thuismarkt van de Belgen. En ook in Amerika komen de twee elkaar tegen.

In beide markten presteert Delhaize moeizamer dan Ahold. De groei in het vierde kwartaal van de vergelijkbare omzet was vlak in de Verenigde Staten en nog geen procent in België.

Die groeicijfers liggen duidelijk onder die van Ahold. Toch was topman Pierre-Olivier Beckers van de Belgische grootgrutter tevreden met de cijfers. De belangrijkste Amerikaanse dochter van Delhaize, Food Lion, "boekte de beste kwartaalresultaten sinds 2006".

Jaloerse blik
Voor 2013 zetten de Belgen in op verdere versterking van de winkels, versnelling van de opbrengstengroei, behoud van strikte kostenbeheersing en genereren van vrije kasstroom.

Een focus die Ahold al in een eerder stadium toepaste op haar activiteiten. En dat brengt haar nu in een veel betere positie dan de Zuiderburen.

De omzetcijfers van Ahold bevestigen dan ook dat het concern de vruchten plukt van haar ingezette strategie en daar in de toekomst op voort kan borduren. Delhaize zal voorlopig met een jaloerse blik naar haar Nederlandse evenknie blijven kijken.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen