VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sterk eindschot Unilever in 2012

Levensmiddelenconcern Unilever heeft in het vierde kwartaal beduidend beter gepresteerd dan verwacht. Het bedrijf legt onder Paul Polman steeds meer de nadruk op non-food en dat werpt zijn vruchten af.

De ‘onderliggende omzetgroei' van Unilever bedroeg bij Persoonlijke Verzorging (o.a. shampoo en zeep) maar liefst 10 procent in 2012.

In de opkomende markten doet Unilever het ook nog steeds goed, daar werd dubbelcijferige groei gebokt, inclusief voeding.

Hogere volumes
In het vierde kwartaal bedroeg de onderliggende omzetgroei 7,8 procent en die werd voor het grootste deel behaald dankzij hogere volumes. Omzetgroei kan namelijk op twee manieren tot stand komen: hogere volumes (aantallen) of hogere prijzen.

Beleggers en Unilever zelf zien liever hogere volumes, omdat een hogere prijsniveau op termijn klanten doet afhaken. Volumegroei zegt dus iets over de kwaliteit van de winstgroei.

De winstcijfers die Unilever liet zien waren ongeveer zoals de verwachting maar het aandeel werd dankzij de kwaliteit van de winstgroei beloond met een fraaie koerswinst. De omzet groeide in 2012 met 10,5 procent tot 51,3 miljard euro, de nettowinst kwam 7 procent hoger uit op 4,9 miljard.

Sterk verbeterd
Dat Unilever nu de omzetgrens van 50 miljard weer passeert is goed nieuws voor het doel dat topman Paul Polman zich bij zijn aantreden in 2009 stelde om de omzet van het concern te verdubbelen tot 80 miljard euro.

Die omzet bedroeg in 2009 een kleine 40 miljard, maar was in 2001 met 51,5 miljard nog hoger dan de huidige omzet. Wel is de winstgevendheid van het concern sterk verbeterd. Op de 51,5 miljard van 2001 werd een nettowinst geboekt van 1,8 miljard euro. Nu staat daar bij nagenoeg dezelfde omzet een nettowinst van 4,9 miljard.

Meer dan de helft
De omzet die wordt behaald in opkomende landen is nu meer dan de helft van het totaal. De omzetgroei van 10,5 procent is deels te danken aan overnames en wisselkoerseffecten, maar zonder deze effecten was de autonome omzetgroei in 2012 toch nog 6,9 procent.

En zoals gezegd: hogere volumes spelen hier een belangrijke rol. In het vierde kwartaal bedroeg dit groeicijfer zelfs 7,8 procent. Een uitstekende eindsprint van een toch al goed jaar.

Over de toekomst zegt het bedrijf niet veel. Er zijn nog altijd de ‘uitdagende markten', door felle concurrentie, het zwakke consumentenvertrouwen in Europa en de onzekerheid over de grondstofprijzen.

Analisten zijn het er echter over eens dat Unilever de lat hoog heeft gelegd voor de concurrentie. Het is zeer de vraag of de cijfers van Nestlé, Danone, Procter & Gamble en Colgate-Palmolive ook zo sterk zullen zijn.

Het aandeel wint in een eerste reactie 2,5 procent op een vlakke beurs en het koerst voor het eerst boven de 30 euro.

MEER UNILEVER:

3 december 2012

25 oktober 2012

26 juli 2012

 10 mei 2012

26 april 2012

2 februari 2012





Gerelateerde artikelen