VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sligro ziet voorlopig geen marktherstel optreden

Lagere, maar toch enigszins meevallende cijfers over 2012 voor Sligro Food Group. Het aandeel verliest niettemin terrein door de nog altijd sombere vooruitzichten.

De beurskoers van Sligro, supermarkten en groothandel, was sinds de vorige ronde cijfers met bijna een kwart gestegen.

Beleggers en analisten dachten dat het bedrijf in 2012 de bodem had gezien en nu de weg omhoog zou inslaan.
Bij de jaarcijfers schetst Sligro echter een onzekere toekomst; het aandeel geeft weer wat prijs.

Cijfers vallen mee
Met een jaarwinst van 69, 5 miljoen euro (-11 procent) komt het bedrijf uit Veghel nog aardig uit boven de eigen verwachting van 65 miljoen euro en de gemiddelde analistenraming die daar nog wat boven lag.

Na de uiterst zwak verlopen eerste jaarhelft waarin de nettowinst met 22,6 procent daalde, heeft het familiebedrijf de winstval in de tweede jaarhelft weten te beperken tot 2,3 procent.

Dividend wel stabiel
Ondanks de winstdaling handhaaft Sligro de dividenduitkering op 1,05 per aandeel, wat neerkomt op een pay out van 66 procent.

De sterke financiële positie staat dit toe. De vrije kasstroom bereikte het afgelopen jaar namelijk wel een recordniveau van 95 miljoen euro, terwijl de nettoschuld met 38,5 procent is teruggebracht tot 69 miljoen euro.

Twee divisies, twee gezichten
Sligro valt uiteen in Foodservice (twee derde van de omzet) en Foodretail (een derde van de omzet). Twee takken van sport die grote resultaatverschillen kennen.

In Foodservice, dat levert aan horeca, tankstations, ziekenhuizen en dergelijke, mag Sligro zich in Nederland marktleider noemen (marktaandeel circa 20 procent). Foodretail is uitbater van supermarkten onder het label EMTÉ en met een marktaandeel van enkele procenten een uiterst bescheiden speler.

Het afgelopen jaar werd weer eens keihard duidelijk dat dat marktpositie van grote importantie is voor de prestaties.

Bij Foodservice daalde het bedrijfsresultaat het afgelopen jaar met 12 procent en liep de marge terug van 6,1 procent naar 5,3 procent. De supermarkten zagen het bedrijfsresultaat met 43 procent dalen en de marge teruglopen van 0,9 procent tot slechts 0,5 procent.

Actie gewenst
Hoewel de rendementsdoelstellingen van het in 2009 gelanceerde Masterplan Foodretail (ebita marge van 3-3,5 procent) nooit zijn gehaald, blijft Sligro kansen zien.

Door allerlei maatregelen, vooral kostenbesparingen, denkt het in de komende drie jaar de operationele marge bij de supermarkten te kunnen opkrikken tot 2,5-3,0 procent. Marktleider Ahold zit boven de 4 procent.

Gezien de zware concurrentie en, de zwakke landelijke marktpositie en aanhoudende druk op de consumentenbestedingen wordt dat nog een hele klus.

Foodservice lijkt betere papieren te hebben de margedruk te weerstaan. Recent werd nog een kleine overname gedaan en de familie Slippens kijkt nadrukkelijk ook naar internationalisatie.

Vooruitzichten mager
Zoals we de laatste tijd gewend zijn toont Sligro zich wat bezorgd over de marktomstandigheden. Het consumentenvertrouwen is laag, de inkoopprijzen van voedsel staan onder opwaartse druk, de volumes dalen en de concurrentie blijft fel.

Het bedrijf ziet daar voorlopig geen verbetering in optreden, maar heeft vertrouwen dat beide divisies marktaandeel zullen winnen. Dat moet het ook zeker waarmaken want Sligro wordt op de beurs flink hoger gewaardeerd dan Ahold.

LEES MEER:

18 oktober 2012

19 juli 2012

26 januari 2011

4 januari 2012

20 oktober 2011

21 juli 2011

8 juli 2011

 1 april 2011

 27 januari 2011

5 januari 2011{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen