VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS Reaal hoopt op private investeerders

Kranten en websites staan vol met berichten over SNS Reaal; vandaag laat de bankverzekeraar zelf weer eens van zich horen. Geïnteresseerde partijen zijn druk aan het rekenen om toekomstige verliezen in kaart te brengen.

SNS Reaal bericht vanmorgen in een soort update dat er nog geen oplossing gevonden is voor de financiële problemen van het concern.

Een update waar beleggers weinig wijzer van worden dus.

De bankverzekeraar herhaalt dat het nog altijd op zoek is naar een ‘allesomvattende oplossing’ voor de versterking en versimpeling van de kapitaalsbasis en de vermindering van de risico’s bij probleemdochter Property Finance.

Niet optimistisch
Het enige dat opvalt in het korte persbericht is dat in alle scenario’s schattingen van de betrokken partijen over toenemende verliezen in de toekomst bij Property Finance een rol spelen.

Hier spelen toekomstige economische ontwikkelingen, de toestand op de vastgoedmarkt en renteontwikkelingen een rol. De partijen waarmee SNS Reaal op de achtergrond in gesprek is zijn blijkbaar niet optimistisch.

Scenario
SNS Reaal spreekt haar voorkeur uit voor een oplossing waarbij private investeerders een rol spelen. Er ligt een scenario op de plank waarin private investeerders bijdragen aan de reddingsoperatie, maar het bedrijf weet niet zeker of dit ook uitvoerbaar is. 


Wel is duidelijk dat er hierbij een omvangrijke aandelenemissie zal moeten plaatsvinden. Daarnaast zal het plan gevolgen hebben voor de uitstaande achtergestelde leningen, maar welke precies wordt evenmin duidelijk.

Bij private deelname kan natuurlijk  gedacht worden aan een verkoop van de verzekeringsactiviteiten, het afstoten van de vastgoedtak of participatie van andere partijen in een 'bad bank' waarin slechte leningen worden ondergebracht.

Ook is het mogelijk dat één of enkele banken of verzekeraars een belang nemen in SNS Reaal. In dat geval zal het aantal uit te geven nieuwe aandelen het huidige aantal ver overstijgen. Overigens heeft SNS Reaal weliswaar de voorkeur voor private partijen, ook de Nederlandse overheid zou beste eens een groot aandelenbelang kunnen nemen, bijvoorbeeld om de aflossing van lopende staatssteun mogelijk te maken.

Als het SNS Reaal lukt om de Staat er helemaal buiten te houden, worden de staatssteun securities uiteindelijk omgezet in gewone aandelen, waarmee de Nederlandse overheid op een fors verlies komt te staan dat niet makkelijk zal worden goedgemaakt. Het concern zal zich daarmee echter niet populair maken in Den Haag.

SNS Reaal heeft een miljardenbedrag nodig en de huidige beurswaarde is slechts zo’n 200 miljoen euro. Aandeelhouders SNS Reaal moeten rekening houden met een zeer sterke verwatering van hun belang, dat is het enige dat vanmorgen duidelijk is geworden.

LEES MEER:


28 januari 2012

28 januari 2013

26 januari 2013

25 januari 2013

18 januari 2013

 11 januari 2013

9 januari 2013

31 december 2012

6 november 2012

16 augustus 2012

14 juli 2012

  15 juni 2012

26 april 2012

16 februari 2012

Op de hoogte blijven?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen