VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell verhoogt dividend

Minder winst voor Shell in 2012. Minder dan in 2011 en in het vierde kwartaal minder dan analisten hadden verwacht. Het dividend gaat wel omhoog. Maar de koers krijgt een kleine tik.

De Brits-Nederlandse producent van olie en gas boekte in het vierde kwartaal een winst van 5,6 miljard dollar.

Analisten hadden op 6,2 miljard gerekend, dus dat viel tegen. Over heel 2012 kwam de nettowinst uit op 26,6 miljard dollar, 14 procent minder dan in het recordjaar 2011.

De olie- en gasprijzen lagen in 2012 gemiddeld één procent hoger dan in 2011. Groeimotor voor Shell was afgelopen jaar de verkoop van vloeibaar gas, waarvan 7 procent meer werd verkocht dan in 2011.

De winst in het vierde kwartaal was wel hoger dan die in het vierde kwartaal van 2011 en dat was vooral te danken aan de ‘downstream’ activiteiten, de raffinage en verkoop van eindproducten. De marges op de raffinage van ruwe olie verbeterden.

Lichtpunt
Bij de ‘upstream’, waar de olie wordt opgepompt daalde de winst juist. Dat is opvallend, want meestal komt het leeuwendeel van de winst bij Shell van upstream. Lichtpunt was het op gang komen van het gasproject Pearl GTL in Qatar.

Er werd aanzienlijk meer vloeibaar gas afgezet maar hier liepen ook de kosten op, waardoor de winst daalde.

Shell haalde in het vierde kwartaal dagelijks iets meer dan 3,4 miljoen vaten olie-equivalent uit de aardkorst, drie procent meer dan een jaar eerder. Over vijf jaar wil Shell op een productie zitten van 4 miljoen vaten per dag.

Doelstellingen
Volgens topman Peter Voser zat bij Shell in 2012 een aantal dingen tegen, maar hij gelooft dat zijn bedrijf goed op weg is om de doelstellingen op lange termijn te gaan halen.

Die doelstellingen werden daarom nog maar eens herhaald: voor de jaren 2012 tot en met 2015 moet er een totale operationele kasstroom behaald worden van 175 à 200 miljard dollar bij kapitaalinvesteringen van 120 à 130 miljard dollar.

De groeiende kasstroom moet ook voor een hoger dividend voor de aandeelhouders zorgen. Dat merken beleggers direct, want in het eerste kwartaal van dit jaar krijgen beleggers 0,45 dollar per aandeel, twee cent meer dan het laatste kwartaaldividend.

Op jaarbasis betekent dat 1,80 dollar, ofwel 1,32 euro. Bij de vandaag wat lagere aandelenkoers van 26,50 euro kopen beleggers dus een dividendrendement van 5,0 procent.

Vooruitzichten
Voor een aandeel in een bedrijf met een balans die sterker is dan die van de meeste nationale overheden in de Europese Unie is dat geen slechte vergoeding.

Het feit dat Shell het dividend verhoogt terwijl de jaarwinst wat daalt is bovendien een teken van kracht.

Is er dan geen enkel risico aan dit aandeel? Jawel: als de olieprijs aanzienlijk lager wordt in de komende jaren zal de winstgevendheid van het bedrijf ook minder worden en is het de vraag of het dividend kan worden gehandhaafd. Beleggers in Shell moeten steeds de inschatting maken hoe groot dat risico is. 
 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen