VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

31 januari 2013

Laten de grootbanken CVC de krenten uit de pap halen?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

SNS Reaal praat met een groep investeerders onder aanvoering van CVC over een private reddingspoging. De sleutel voor het plan lijkt bij de Nederlandse grootbanken te liggen. En het is de vraag of die hieraan mee gaan werken.

Het Financieele Dagblad dat de groep private investeerders in totaal 1,8 miljard euro in SNS willen steken. De bank zou dan een flinke afboeking kunnen doen op de vastgoedtak.

De deal zou moeten worden ondersteund door een converteerbare lening van 400 miljoen euro van ING, ABN Amro en Rabobank.

Een interessant detail is dat CVC volgens het FD interesse heeft in de verzekeringsactiviteiten. In een eerder afgeketst voorstel zou het fonds ook verzekeraar ASR van de staat overnemen en de twee samenvoegen.

In de investeringsportefeuille van het roemruchte investeringsfonds neemt de financiële sector geen prominente positie in.

Maar CVC heeft hier en daar wel geld zitten in verzekeraars en banken. Het is in het VK eigenaar van Brit Insurance, bezit een Filipijnse bank en kocht vorig jaar het Amerikaanse Cunningham Lindsey dat diensten verleent aan de verzekeringssector.

Sterk veranderd
Wat de Nederlandse verzekeringsmarkt interessant maakt voor een durfinvesteerder is dat deze grote veranderingen doormaakt. Door wijzigingen in de regelgeving en het gedrag van consumenten is de markt sterk veranderd en iedereen is het erover eens dat de markt klaar is voor een consolidatieslag.

Door Reaal en Zwitserleven te fuseren met ASR en het nieuwe concern te reorganiseren zou CVC een nieuwe sterke partij in de markt kunnen zetten. En dat is natuurlijk min of meer waarvoor durfinvesteerders op aarde zijn.

Grootbanken
Maar om deze deal mogelijk te maken lijkt de medewerking van de Nederlandse grootbanken onontbeerlijk. En dan is de vraag wel waarom zij hieraan mee zouden werken? Zij moeten het kapitaal leveren om SNS overeind te houden en een Amerikaans investeringsfonds gaat er met de krenten uit de pap vandoor.

Bovendien werken ze zo indirect mee aan het optuigen van een mogelijke sterke concurrent voor hun eigen verzekeringsdochters. Het gaat dan om Nationale Nederlanden (van ING) en Achmea (30 procent van de Rabobank).

Excuus
Zo bekeken komt het wel heel goed uit dat ING en ABN door Brussel is verboden direct deel te nemen in een vanuit SNS opgetuigde bad bank. Het is, bedoeld of onbedoeld, een mooi excuus om de eerste deal met CVC af te kunnen blazen.

Nu is er, volgens het FD, gezocht naar een oplossing voor dit Brusselse probleem in de vorm van een converteerbare lening. Maar waar geen wil is, is geen weg. De private oplossing waar SNS aan werkt lijkt zo bekeken dus niet heel erg kansrijk.

LEES MEER:

28 januari 2012

28 januari 2013

26 januari 2013

25 januari 2013

18 januari 2013

 11 januari 2013

9 januari 2013

31 december 2012

6 november 2012

16 augustus 2012

14 juli 2012

  15 juni 2012

26 april 2012

16 februari 2012

Op de hoogte blijven?


Gerelateerde artikelen

Update inzake SNS-schadeloosstellingsprocedure
Transparantie wint in SNS-zaak
Transparantie wint in SNS-zaak
17-12-2017

De Ondernemingskamer (hierna: OK) wijst in haar beschikking van 14 december…

Lees verder

Deskundigen aan zet om waarde onteigende effecten SNS vast te stellen
Euronext heeft wat uit te leggen over chaos rond SRLEV-obligatie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}