VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS onteigend; beleggers en banken betalen mee

Een bank onteigenen. Volgens de wet kan dat pas sinds anderhalf jaar. Minister Dijsselbloem heeft de mogelijkheid nu gebruikt om SNS Reaal te nationaliseren. Aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders zijn hun geld kwijt.

De staat heeft SNS Reaal onteigend. Voor 3,7 miljard euro komt de bank in overheidshanden.

Aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders zijn hun geld kwijt. De andere Nederlandse banken dragen 1,0 miljard euro bij aan de nationalisatie.

Het is voor het eerst dat de staat gebruik maakt van de interventiewet die het mogelijk maakt om een bank in problemen te onteigenen.

De noodlijdende bankverzekeraar wist gisteren voor de deadline van 18:00 geen oplossing te vinden voor het kapitaaltekort.

Volgens het ministerie van Financiën is de nationalisatie noodzakelijk gebleken vanwege de uitzichtloze situatie waarin SNS Bank en SNS Reaal zich bevinden.

Volgens directeur Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank was er geen kapitaal meer overgebleven door de vastgoedverliezen bij Property Finance, waardoor SNS Reaal failliet dreigde te gaan.

Daarnaast was een uitstroom van deposito's op gang gekomen. Dit was een ernstig en onmiddellijk gevaar voor het financiële stelsel.

Privaat niet mogelijk
De noodlijdende bankverzekeraar wist donderdag voor de deadline van 18:00 geen oplossing te vinden voor het kapitaaltekort.

Een oplossing door de grote drie banken ABN AMRO, ING Groep en Rabobank te laten helpen bleek niet mogelijk.

Daarnaast bleek dat een investering door private equity in SNS Reaal zou betekenen dat er te veel risico's zouden overblijven voor de belastingbetaler.

CEO Ronald Latenstein, CFO Ference Lamp en voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk leggen hun functie neer omdat zij geen verantwoordelijkheid willen nemen voor het nationalisatiescenario. De top van de bankverzekeraar had aangestuurd op een private oplossing.

Kosten
De nationalisatie kost de staat 3,7 miljard euro. Het gaat onder meer om een kapitaalinjectie van 2,2 miljard euro en 0,7 miljard euro voor Property Finance, de verlieslatende vastgoeddivisie.

Daarnaast geeft de staat een overbruggingskrediet van 1,1 miljard euro en 5 miljard euro aan garanties. Als gevolg van de nieuwe steunronde stijgt de staatsschuld met 1,6 procentpunt.