VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB vraagt minister Dijsselbloem om bijzondere bevoegdheid

De VEB wil een onafhankelijk onderzoek naar de feiten en gang van zaken bij SNS Reaal. Daarom heeft de vereniging minister Dijsselbloem gevraagd daartoe een extra mogelijkheid te bieden.

Sinds de beursgang in 2006 is er dermate veel misgegaan dat op 1 februari 2013 SNS Reaal is genationaliseerd. Minister-President Mark Rutte spreekt zelfs van ‘mismanagement'.

Vanwege de onteigening is er nog maar één aandeelhouder die juridisch in ieder geval bevoegd is een enquêteonderzoek te vragen, dat is de Nederlandse Staat.

SNS Reaal zou zelf ook om een enquêteonderzoek kunnen vragen of bij overeenkomst een derde, bijvoorbeeld de VEB, het recht kunnen verlenen om een enquêteverzoek te doen.

In alle drie de gevallen is actie van minister van financiën Jeroen Dijsselbloem noodzakelijk. Hij kan instructie geven aan SNS Reaal of zijn medewerkers die de aandelen beheren, een enquêteprocedure te laten starten. Of hij kan de VEB een bijzondere enquêtebevoegdheid geven.

De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam kan vervolgens drie onafhankelijke onderzoekers aanwijzen om de onderste steen boven te krijgen.

De VEB wil graag, net als het Ministerie van Financiën en enkele Tweede-Kamerleden, dat de verantwoordelijken voor dit debacle worden aangewezen.

Velen zitten met dezelfde vragen: Waar ging het mis, welke besluiten waren onzorgvuldig en waarom werd de situatie bij SNS Reaal zodanig nijpend dat de Nederlandse Staat ingreep?


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen