VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 februari 2013

VEB vraagt minister Dijsselbloem om bijzondere bevoegdheid

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De VEB wil een onafhankelijk onderzoek naar de feiten en gang van zaken bij SNS Reaal. Daarom heeft de vereniging minister Dijsselbloem gevraagd daartoe een extra mogelijkheid te bieden.

Sinds de beursgang in 2006 is er dermate veel misgegaan dat op 1 februari 2013 SNS Reaal is genationaliseerd. Minister-President Mark Rutte spreekt zelfs van ‘mismanagement'.

Vanwege de onteigening is er nog maar één aandeelhouder die juridisch in ieder geval bevoegd is een enquêteonderzoek te vragen, dat is de Nederlandse Staat.

SNS Reaal zou zelf ook om een enquêteonderzoek kunnen vragen of bij overeenkomst een derde, bijvoorbeeld de VEB, het recht kunnen verlenen om een enquêteverzoek te doen.

In alle drie de gevallen is actie van minister van financiën Jeroen Dijsselbloem noodzakelijk. Hij kan instructie geven aan SNS Reaal of zijn medewerkers die de aandelen beheren, een enquêteprocedure te laten starten. Of hij kan de VEB een bijzondere enquêtebevoegdheid geven.

De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam kan vervolgens drie onafhankelijke onderzoekers aanwijzen om de onderste steen boven te krijgen.

De VEB wil graag, net als het Ministerie van Financiën en enkele Tweede-Kamerleden, dat de verantwoordelijken voor dit debacle worden aangewezen.

Velen zitten met dezelfde vragen: Waar ging het mis, welke besluiten waren onzorgvuldig en waarom werd de situatie bij SNS Reaal zodanig nijpend dat de Nederlandse Staat ingreep?


Gerelateerde artikelen

Transparantie wint in SNS-zaak
Transparantie wint in SNS-zaak
17-12-2017

De Ondernemingskamer (hierna: OK) wijst in haar beschikking van 14 december…

Lees verder

SNS
Deskundigen aan zet om waarde onteigende effecten SNS vast te stellen
Euronext heeft wat uit te leggen over chaos rond SRLEV-obligatie
VEB vraagt Vivat toelichting op scheefgelopen SRLEV obligatie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}