VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Staalreus ArcelorMittal denkt het ergste achter de rug te hebben

Voor 's werelds grootste staalbedrijf ArcelorMittal is 2012 een jaar om snel te vergeten. Hoewel de Europese markt moeilijk zal blijven, ziet ceo Lakshmi Mittal toch wat lichtpuntjes.

De mondiale economische teruggang heeft zijn sporen nagelaten bij staal- en mijnbouwgigant ArcelorMittal.

De nettowinst van 2,3 miljard over 2011 is het afgelopen jaar omgeslagen in een verlies van liefst 3,7 miljard dollar.

Vooral de Europese markt, goed voor ruim de helft van de concernomzet, is vorig jaar flink ingeklapt met een afname van de vraag naar staal met 8,8 procent.

Belangrijke afzetmarkten in Europa als de automobielsector en de bouw zitten in bijzonder zwaar weer.

Omdat daar op korte termijn nauwelijks verbetering te verwachten valt voelde de staalreus zich genoodzaakt een goodwillafboeking van 4,3 miljard dollar te doen op de Europese activa.

Verder is nog sprake geweest van een reorganisatielast van 1,3 miljard dollar. Beide bedragen verklaren de rode cijfers.

Zwak laatste kwartaal
Het vierde kwartaal bracht geen verbetering. Het ebitda-resultaat kwam uit op 1,32 miljard dollar, zelfs nog wat lager dan in het kwartaal ervoor en 23 procent minder dan een jaar geleden.

Over geheel 2012 is de ebitda met 30 procent gekrompen tot 7,1 miljard dollar. ArcelorMittal heeft het jaar afgesloten met een nettoschuld van 21,8 miljard dollar, iets beter dan de 22 miljard dollar die was voorzien.

Het concern wordt hierbij geholpen door een sterke operationele kasstroom van 2,9 miljard dollar in het vierde kwartaal, voornamelijk door een goede beheersing van het werkkapitaal.

Lichtpuntjes
Toch verwacht het concern dat de neergaande lijn dit jaar doorbroken wordt en het ebitda dit jaar hoger zal toenemen.

Dit zal de resultante zijn van een geringe 2-3 procent groei van de afzet, 20 procent groei van ijzerertswinning door expansie in Canada en interne maatregelen waaronder kostenbesparingen en sluitingen van slecht draaiende fabrieken.

Schuld gaat terug
Het Frans-Indiaase bedrijf houdt vast aan de doelstelling van een nettoschuld van17 miljard dollar medio 2013.
Deze schulddoelstelling lijkt goed haalbaar, ook al dankzij de recente emissie van aandelen en converteerbare obligaties, waar in totaal 4 miljard dollar mee is opgehaald.

Daarnaast zal er dit jaar slechts 20 dollarcent per aandeel dividend worden betaald, waar dat voorheen nog driekwartjes was. Dit zal een besparing van een kleine 900 miljoen dollar opleveren.

ArcelorMittal is in Canada een joint venture op het gebied van ijzerertswinning gestart waarbij het voor 1,1 miljard dollar een 15 procent belang verkoopt aan een consortium van China Steel en het Posco uit Zuid-Korea.

Daar staat tegenover dat ArcelorMittal naar verluidt een bod heeft uitgebracht van 1,5 miljard dollar op de staalfabriek van ThyssenKrupp in Alabama. Het AEX fonds zou daar bij de schulddoelstelling al rekening mee hebben gehouden.

Bankconvenanten buiten schot
Zo als het er nu naar uitziet komen de bankconvenanten niet in gevaar. Daar ligt de eis op een verhouding nettoschuld/ebitda van maximaal 3,5.

Hoewel sommige Arcelor-watchers van mening zijn dat de emissie achterweg had kunnen blijven indien het geen interesse in de fabriek van ThyssenKrupp had gehad, is het wel positief dat ArcelorMittal actief deelneemt aan de consolidatieslag.

Met een mondiaal marktaandeel van slechts 6 procent is er ook voor de wereldmarktleider werk te verzetten de structurele overcapaciteit te lijf te gaan, Helaas zijn de financiële middelen in de cyclische staalwereld schaars.



Gerelateerde artikelen