VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 februari 2013

Eurocommercial Properties presteerde minder afgelopen kwartaal

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Eurocommercial geldt al langer als rots in de branding in een roerige vastgoedmarkt. Maar de cijfers over het tweede kwartaal tonen toch een lichte teruggang.

Vergeleken met de concurrentie draaide Eurocommercial Properties het afgelopen halfjaar opnieuw goed. Weer wist de onderneming de netto huuropbrengsten op te hogen.

In totaal stegen de huurinkomsten met 5,9 procent naar 72 miljoen euro en op vergelijkbare basis (gelijk vloeroppervlakte) met 3,0 procent.

Hogere huren op verlengde en nieuwe huurcontracten
De hogere inkomsten werden gedreven door de hogere huren die werden bedongen op nieuwe en verlengde huurcontacten. Op een totaal aantal verlengingen en nieuwe contracten werd een gemiddeld 13 procent hogere huur bedongen.

Niet veel vastgoedondernemingen zullen dat kunnen zeggen. Het directe beleggingsresultaat steeg hierdoor 1,2 procent naar 39,8 miljoen euro. Daarmee steeg het resultaat minder hard dan de inkomsten, hetgeen voornamelijk werd veroorzaakt door oplopende financieringslasten.

Deze stegen naar 13,3 miljoen euro waar de onderneming vorig jaar nog 12 miljoen euro kwijt was aan rentelasten.

Minder goed dan eerste kwartaal
Hoewel de resultaten in vergelijking met veel branchegenoten nog altijd opvallend goed zijn, presteerde de onderneming over de gehele eerste jaarhelft minder goed dan in de eerste drie maanden.

Toen steeg het directe beleggingsresultaat nog met 7,5 procent omhoog en bedroeg de vergelijkbare huurgroei 3,9 procent.

Toch lagere waarde vastgoed
Dat waren niet de enige tekenen dat ook Eurocommercial Properties in de afgelopen 3 maanden geraakt werd door de zwakke vastgoedmarkt. De taxatiewaarden van de vastgoedobjecten daalden.

Licht weliswaar, met 0,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar in de voorliggende periode werd nog een stijging gerealiseerd.

Bovendien meldde het bestuur bij de publicatie van de eerste kwartaalcijfers van het gebroken boekjaar 2012 - 2013 nog dat het geen noodzaak zag voor toekomstige afwaarderingen van het vastgoed.

In het eerste kwartaal waren de bijstelling van de vastgoedwaarde dan ook nog positief, maar blijkbaar werd daar in het tweede kwartaal toch anders over gedacht.

Leegstand hoger
Ook de leegstand liep wat op in de afgelopen maanden. Als gevolg van een faillissement van elektronicaketens OnOff en Expert in Zweden staan drie boxunits leeg. Hierdoor liep de leegstand van de portefeuille, die al kwartalen lang beneden de 1 procent ligt, op naar 1,4 procent.

Naar verwachting van de onderneming zullen de units echter weer snel worden verhuurd zodat de leegstand opnieuw onder de 1 procent duikt.

Daarmee blijft Eurocommercial opvallend goed presteren. Al is over de afgelopen drie maanden een lichte achteruitgang bespeurbaar in de cijfers.


Gerelateerde artikelen

De stand van beursgenoteerd vastgoed begin 2015
Aandeelhouder profiteert niet echt mee bij Eurocommercial Properties
07-02-2014

Eurocommercial Properties is goed door vijf jaar crisis gekomen. De waarde…

Lees verder

Eurocommercial Properties doorstaat moeilijke marktomstandigheden
02-09-2013

Ondanks moeilijke marktomstandigheden heeft Eurocommercial Properties de re…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}