VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rechter spreekt zich uit over failliet handelshuis Van der Moolen

Gespecialiseerde rechters van de Amsterdamse Ondernemingkamer zullen komende vrijdag uitspraak doen over de gang van zaken bij Van der Moolen.

Dat heeft de Ondernemingskamer (OK) vandaag bekendgemaakt.

Was bij het in september 2009 failliet gegane handelshuis sprake van wanbeleid of toch niet?

Over die voor beleggers cruciale vraag zal de OK komende vrijdag haar oordeel vellen.

Mocht de OK inderdaad het predicaat wanbeleid plakken op het functioneren van bestuurders en commissarissen dan is dat de opmaat naar mogelijke genoegdoening voor gedupeerde aandeelhouders VDM.

De VEB vroeg de OK samen met medeverzoeker ASR Nederland in december 2011 om het stempel wanbeleid op VDM te plakken.

Ernstig
Dat verzoek deden gedupeerde beleggers nadat twee onafhankelijke onderzoekers de laatste levensjaren van VDM op aan een kritisch onderzoek hadden onderworpen.

Hun bevindingen verschenen in het voorjaar 2011 en bevatte dermate ernstige constateringen over de gang van zaken bij VDM dat beleggers voldoende munitie in handen hadden de rechter te vragen wanbeleid uit te spreken.

Rammelen
VDM rammelde aan alle kanten. De teloorgang van VDM is het bijna klassieke verhaal van een giftige combinatie van factoren die een onderneming naar de afgrond kunnen leiden.

Een strategie die om de haverklap werd omgegooid, geen oog voor risico's, een alleenheersende bestuursvoorzitter Richard den Drijver en commissarissen die slechts toekeken hoe het bedrijf langzaam ten grave werd gedragen.

‘Geen doorwrochte strategie', ‘uit niets blijkt dat het kapitaalbeleid op lange termijn is geanalyseerd', ‘sommige projecten stonden wel erg ver van de core-business van VDM af' en ‘een verstoorde verhouding tussen bestuur en commissarissen'. Zomaar enkele harde conclusies uit het 160 pagina's tellende enquêterapport dat naar het oordeel van beleggersvereniging VEB voldoende basis is om de gang van zaken bij VDM als wanbeleid te kwalificeren.