VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ondernemingskamer stelt wanbeleid vast bij Van der Moolen

De Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof heeft wanbeleid vastgesteld bij het in september 2009 teloorgegane handelshuis Van der Moolen.

Die uitspraak is voor de VEB een belangrijke stap richting compensatie voor gedupeerde beleggers.

Het gerechtelijke oordeel kan nu de opmaat vormen voor aansprakelijkheidsprocedures tegen bestuurders en commissarissen.

Online Trader
Volgens de Ondernemingskamer (OK) hebben bestuurders van Van der Moolen (VDM) onder andere wanbeleid gepleegd bij de overname van handelsplatform Online Trader.

Die online broker werd door de nu door de OK gefileerde bestuursvoorzitter Richard den Drijver als serieuze concurrent voor gevestigde online brokers als Binck en Alex richting beleggers gepresenteerd.

Maar die plannen waren ondoordacht en irreëel. Toen er problemen ontstonden met het handelsplatform bleef het Online Trader-project naar buiten toe gepresenteerd als een van de belangrijkste pijlers waarop de strategie van VDM moest worden gebouwd.

Interne rapportages wezen toen al uit dat Online Trader 1 miljoen euro verlies per kwartaal leed en dat structurele verbetering niet haalbaar lijkt. Pas in augustus 2008 trok VDM, veel te laat, de stekker uit Online Trader.

Schoolvoorbeeld
Een schoolvoorbeeld van de manier waarop bestuurders een onderneming de vernieling in kunnen draaien. Zo zal de ondergang van VDM de geschiedenisboeken in gaan.

Ondoordachte plannen, misleidende informatie en grootschalige belangenverstrengeling.

Dat zijn een paar factoren die ervoor gezorgd hebben dat het beursgenoteerde effectenhuis in het najaar van 2009 failliet ging.

Beleggers hebben daardoor honderden miljoenen euro’s schade geleden.

Nieuwe stap richting compensatie
Sinds het faillissement zijn beleggers bezig om compensatie te krijgen voor de geleden schade.

In dat proces is met deze uitspraak van de OK een nieuwe stap gezet. Het predicaat wanbeleid is een opstap richting compensatie van gedupeerde aandeelhouders.

Ook rol accountant dubieus
De VEB overweegt ook stappen tegen accountant Ernst & Young.

Tijdens een tuchtprocedure van beurswaakhond AFM tegen controlerend accountant De Méris in december vorig jaar, bleek dat deze op 9 april 2009 nog de jaarrekening aftekende zonder enige kanttekening.

Volgens de AFM beschikte hij op dat moment nog niet over alle vereiste informatie om dat te kunnen doen.

Onder andere over de analyse van de alsmaar krapper wordende liquiditeitspositie van VDM vond de AFM in het door haar opgeëiste controledossier niets terug op papier.