VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM voegt daad bij het woord met dividendverhoging

Ondanks een winstval van 29 procent krijgen aandeelhouders DSM toch een stuiver meer uitgekeerd. Met alle positieve woorden over de langetermijnstrategie kon het concern ook niet veel anders.

Dat DSM over 2012 een flinke winstdaling te wachten stond was al veel langer duidelijk.

Het concern wordt hard geraakt door de forse prijsdaling van caprolactam, een grondstof voor synthetische vezels en kunststof. DSM is 's werelds grootste producent van deze stof.

Daar tegenover staat dat de strategische verschuiving richting defensieve groeimarkten zeer succesvol is en CEO Feike Sijbesma telkens benadrukte hiermee aanzienlijke waarde te kunnen creëren.

Bij een dergelijk optimisme hoort ook een geleidelijk groeiend dividend, de sterke winstdaling in 2012 ten spijt.

Weer caprolactam
De vierde kwartaalcijfers van DSM kennen niet al te veel verrassingen, al blijft het bedrijfsresultaat (ebitda) van 234 miljoen euro (-17 procent) wel wat achter bij de gemiddelde analistenverwachting van 256 miljoen euro.

Het is opnieuw de divisie Polymer Intermediates die verantwoordelijk is voor de wat tegenvallende winstontwikkeling. De marges op caprolactam, gebruikt bij de productie van nylon, zijn in het laatste kwartaal alleen maar verder onder druk komen te staan.

De caprolactamactiviteiten hebben DSM alleen al in het vierde kwartaal al 100 miljoen aan ebitda gekost en bezien over geheel 2012 circa 300 miljoen. Volgens het concern zal het resultaat hier dit jaar verder onder druk komen.

Tegenover de ellende bij deze nog resterende cyclische activiteit staat aanhoudende winstgroei bij de divisie Nutrition (voedingssupplementen) (+6 procent in Q4), inmiddels goed voor 70 procent van het totale ebitda.

Ook bedrijfsonderdeel Performance Materials, hoogwaardige producten als plastics voor diverse industriële eindmarkten alsmede vezel Dyneema, wist in het vierde kwartaal een hoger ebitda resultaat neer te zetten.

Vooruitzichten in lijn
Topman Sijbesma zegt goed op schema te liggen richting een operationele winst van 1,4 miljard euro, tegen 1,1 miljard over 2012.

Het nieuwe DSM staat er, 2013 zal vooral in het teken staan van integratie van alle overgenomen bedrijven en het benutten van synergievoordelen.

Dividend omhoog
Het dividend wordt met vijf cent opgekrikt tot 1,50 per aandeel, waardoor een slotdividend van 1,02 euro wacht.

Gecorrigeerd voor bijzondere posten betekent de dividendverhoging dat de pay out omhoog gaat van 32,5 procent naar 58 procent.

Volgens Sybesma is het voorstel het dividend voor het derde achtereenvolgende jaar te verhogen een bewijs dat het bestuur de afgelopen jaren DSM sterker hebben gemaakt met stabielere groei en winstgevendheid.

Dat mag ook wel. Sinds 2010 heeft DSM circa 2,4 miljard euro aan overnames uitgegeven, behaald het inmiddels 38 procent van de omzet uit snelgroeiende landen en maken innovaties 18 procent van de omzet uit.

De dividendverhoging was alom verwacht, maar DSM zou niet de eerste zijn die teleurstelt bij de winstuitkering. 
 
LEES MEER:

  6 november 2012

7 augustus 2012

14 september 2012

8 mei 2012

3 mei 2012

29 februari 2012



Gerelateerde artikelen