VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe strategie moet AkzoNobel winstgevender maken

Hij is terug en hij wil sneller. AkzoNobel-topman Ton Büchner wil een verdubbeling van de winstgevendheid in 2015.

De cijfers over 2012 van AkzoNobel voldeden redelijk aan de verwachtingen. De omzet ging met 5 procent omhoog naar 15,4 miljard euro.

Niet dat AkzoNobel meer verkocht in het afgelopen jaar. De volumes lieten een daling zien. De verf- en chemieproducent moest het vooral hebben van gunstige wisselkoersschommelingen en hogere prijzen.

Stabiele grondstofprijzen
De hogere prijzen hadden uiteindelijk wel een positief effect op de winstgevendheid. Vooral ook omdat het afgelopen jaar de prijzen van grondstoffen stabiel bleven.

In voorgaande jaren ondervond AkzoNobel druk op de marges door almaar duurder wordende grondstoffen die niet direct doorberekend werden aan de eindklant.

Diep rood door afboeking
Het bedrijfsresultaat liet een geringe stijging zien van 4 procent naar 1,9 miljard euro. Onderaan de streep werden dieprode cijfers geschreven met een verlies van 1,7 miljard euro. De oorzaak van het verlies is de forse afboeking deed in het derde kwartaal van 2,1 miljard euro.

De decoratieve verfactiviteiten bleken aanzienlijk minder waard te zijn dan het bedrag waarvoor ze in de boeken stonden en dan vooral de Europese activiteiten.

Drie doelen
Dat moet en kan beter, vindt AkzoNobel zelf. Daarvoor heeft de onderneming, onder leiding van de vorig jaar aangetreden topman Ron Büchner, een nieuwe strategie uitgezet.

In het strategisch plan stelt AkzoNobel zich een drietal concrete financiële doelen, te behalen in 2015. De operationele winst op de omzet moet minimaal 9 procent bedragen (2012: 5,6 procent).

De winst op het geïnvesteerde kapitaal is dan minimaal 14 procent (2012: 7,8 procent) en de nettoschuld mag niet meer dan tweemaal het bedrijfsresultaat bedragen (1,2 maal).

Bij die projecties gaat AkzoNobel uit van een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 4 procent.

Een eenvoudige rekensom maakt duidelijk dat AkzoNobel onder de nieuwe doelstellingen over 2015 een omzet behaalt van circa 17,3 miljard euro. Daar maakt het dan een operationele winst op van 1,5 tot 1,6 miljard euro. Zeg maar een verdubbeling ten opzichte van 2012 in drie jaar tijd.

Kostenbesparingen voor op schema
Op weg richting het behalen van de doelen is het alvast een opsteker dat de uitvoering van het kostenbesparingsplan uit 2011 voor ligt op schema. De kostenbesparingen lagen in 2012 al hoger dan eerder gedacht en naar verwachting zullen de volledig beoogde kostenbesparingen al in 2013 worden binnengesleept.

Het bedrijfsresultaat krijgt dit jaar daardoor een opsteker, omdat de kosten structureel 500 miljoen euro lager liggen. Daarvoor worden in het lopende jaar nog wel 205 miljoen aan kosten gemaakt.

Niet ambitieus genoeg
Een verdubbeling van de winst klinkt ambitieus en lijkt dat ook te zijn onder het huidige economisch gesternte. In veel van de markten van AkzoNobel ondervindt de onderneming dan ook last van de economische tegenwind.

Beleggers en analisten zijn desondanks enigszins teleurgesteld over de doelstellingen. Het aandeel noteert in een eerste reactie procenten lager.




Gerelateerde artikelen