VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wolters Kluwer ziet Europa nog niet opkrabbelen

Wolters Kluwer haalt een steeds groter deel van de omzet uit abonnementen, terugkerende inkomsten dus. Tegelijkertijd loopt de omzet sterk terug in Europa, de grootste markt voor de uitgever.

De voor Wolters Kluwer belangrijkste maatstaf, de aangepaste winst voor aftrek van rentebetalingen, belastingen en afschrijvingen op goodwill (‘ordinary ebita') steeg in 2012 met 8 procent naar 785 miljoen euro.

Een flinke stijging, maar op eigen kracht, ofwel organisch, bleef daar niks van over, de aangepaste winst bleef gelijk.

De omzet steeg wel lichtjes op eigen kracht met een plus van 1 procent naar 3,6 miljard euro.

Grote blootstelling aan Europa, eind 2011 nog goed voor 45 procent van de concernomzet, zorgt voor tegenvallende cijfers.

Vooral in de juridische informatietak, waar het gros van de omzet (1,4 miljard euro, 39%) vandaan komt, is de markt verder onder druk komen te staan. Bijna een zesde van de omzet komt uit Europa, maar dit loopt hard terug.

De organische omzet in de Europese juridische divisie kromp in 2012 dubbel zo hard als het jaar daarvoor.
Op concernniveau daalde de omzet organisch met 3 procent, tegen twee procent in 2011.

Op beterschap hoeven beleggers voorlopig niet te rekenen, want topvrouw Nancy McKinstry laat weten dat de marktomstandigheden in Europa moeilijk zullen blijven.

Wel verwacht McKinstry dat de andere afzetgebieden dit in 2013 kunnen ondervangen, net als in 2012.

De blootstelling aan het Europese continent is één van de verschillen met concurrent Reed Elsevier, dat 28 februari met cijfers komt.

Reed heeft een blootstelling naar Europa van slechts 29 procent, waardoor zij relatief groot zijn in opkomende markten en Noord-Amerika. De economieën van deze landen groeien nu al enkele jaren harder dan de Europese.

Stabiel
Er valt ook goed nieuws te melden. De terugkerende inkomsten uit abonnementen blijft zich goed ontwikkelen.

Deze terugkerende inkomsten zijn zeer interessant voor beleggers. De kasstromen zijn nodig om het mooie jaarlijkse dividend, 0,69 eurocent per aandeel (4,5%) tegen 0,68 eurocent een jaar eerder, uit te keren.

Ondertussen is bijna driekwart van de omzet terugkerend en dan met name door de elektronische abonnementen en diensten die Wolters Kluwer aanbiedt.

Sinds de opleving van de beurs in 2009 loopt het percentage terugkerende winsten gestaag op (zie tabel).

 TERUGKERENDE WINSTEN ALS % VAN DE OMZET BIJ WOLTERS KLUWER
Jaar   2009201020112012 
Electronic & service abonnementen 48,5% 48,8% 50,7% 52,3%
Totaal terugkerende inkomsten   71,1% 72,7%73,8% 74,2% 

Het is één van de verdiensten van Nancy McKinstry, de Amerikaanse topvrouw die dit jaar haar tienjarige jubileum hoopt te vieren bij de uitgever. Alleen Ben Noteboom, topman van Randstad, zit al langer op de hoogste positie bij een AEX bedrijf.

Toen McKinstry in 2003 de toppositie ging bekleden kwam 30 procent van de omzet van de uitgever uit digitale diensten, 70 procent was print. Nu is dat juist omgekeerd.

Voor die transformatie is McKinstry vorstelijk betaald. Met een basissalaris van ruim één miljoen euro kan ze zich meten met de bestuurders van de grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Tot die groep bedrijven behoort Wolters Kluwer niet.




Gerelateerde artikelen