VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ondanks economische tegenwind toch nieuw record Aalberts

In tegenstelling tot menig ander vertrekkend ceo heeft Jan Aalberts een sterk bedrijf achter gelaten. Opvolger Wim Pelsma bouwt gestaag verder.

Al bij de jaarcijfers 2011 durfde Jan Aalberts zijn opvolger Wim Pelsma op te zadelen met de verwachting van een recordjaar.

Dat getuigde van veel vertrouwen in de eigen onderneming. En hoewel 2012 economisch geen geweldig jaar is geworden heeft Pelsma deze verwachting keurig ingelost.

De nieuwe topman heeft meteen de smaak te pakken. Pelsma durft nu al voor dit jaar een verdere groei van omzet, winst en investeringen te voorspellen.

Nieuw record
Met een groei van vijf procent wist Aalberts Industries voor het eerst de omzetgrens van 2 miljard euro te slechten.

De groei van het bedrijfsresultaat (ebita) hield hiermee gelijke tred, waardoor de operationele marge over het gehele jaar stabiel is gebleven op 10,8 procent. Bij de halfjaarcijfers was nog sprake van een lichte achterstand.

De jaarwinst kwam conform verwachting 4 procent hoger uit op 152,1 miljoen euro, gelijk aan 1,40 per aandeel (2011: 1,36 euro). Hiervan zal 35 cent als dividend worden uitgekeerd, één cent verhoging.

Aalberts plukt duidelijk de vruchten van de voortdurende versterking van de marketing- en verkoopkracht alsmede van en de investeringen in product- en technologieportfolio.

Ook de uitbouw van de positie in bepaalde marktsegmenten en groeiregio's als Azië en de snelheid van innovaties en interne efficiency hebben Aalberts robuuster gemaakt.

In de segmenten
Het bedrijfsonderdeel Industrial Services (30 procent van de totale omzet) zakte de omzet in de tweede jaarhelft wat weg wat vooral aan de halfgeleidersindustrie met ASM als grote klant valt te wijten.

Autonoom daalde de omzet van Industrial Services met 3,7 procent en zakte de ebita-marge van 13,8 naar 13,4 procent.
De verkopen aan de automobielindustrie bleef echter op een hoog niveau. Aalberts heeft een sterke positie bij de nog immer goed draaiende Duitse automobielmerken. Ook in de olie- en gasmarkt heeft Aalberts goed geboerd.

De grootste divisie Flow Control, producten, processen en systemen voor vloeistof- en gastransport wist wel op jaarbasis autonoom te groeien, met 2,1 procent en de ebita-marge op 9,8 procent te stabiliseren.

Aalberts ondervond uiteraard tegenwind van de zwakke Europese bouwmarkten, maar vond compensatie in Noord-Amerika in climate control, industrie en olie en gas.

Positivisme
Met een sterke balans, het eigen vermogen bedraagt de helft van het balanstotaal en een nettoschuld/ebitda van 1,8 (was 2,0), heeft Aalberts genoeg financiële armslag om via investeringen en overnames de organisatie nog sterker te maken.

Volgens Pelsma zijn er vele plannen voor winstgevende groei en hogere operationele marges. Geluiden die de Aalberts belegger bekend in de oren klinken.




Gerelateerde artikelen