VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bol.com drukt op marges Ahold

De veelgeprezen overname van Bol.com heeft het afgelopen jaar de winstgevendheid van Ahold in Nederland gedrukt. Ahold investeerde flink in de internetwinkel die het ziet als zijn groeimachine.

Het supermarktconcern publiceerde donderdag de jaarcijfers. Door de slechte economie stonden de marges onder druk. Voor Nederland daalde de winstmarge van 6,3 procent in 2011 naar 5,8 procent.

Maar de economie was niet het hele verhaal. Een flink deel van de daling, 0,2 procentpunt, was toe te rekenen aan Bol.com.

Op basis van de omzetcijfers en marges van Ahold in Nederland is de impact van Bol.com op de cijfers van Ahold te berekenen.

Het blijkt dat het internetbedrijf een negatieve bijdrage heeft geleverd aan het operationeel resultaat van grofweg 2 miljoen euro.

Geen vetpot
Ahold wees er donderdag dat de omzetgroei van Bol.com in ‘het belangrijkste kwartaal van het jaar', het vierde kwartaal, goed was. De omzet groeide met dubbele cijfers.

Dat klinkt goed. Maar uit een berekening op basis van de cijfers van Ahold blijkt dat Bol.com een operationele winst van 5 miljoen euro draaide op ruim 135 miljoen euro omzet.

Dat komt neer op een winstmarge van 3,6 procent. Voor het belangrijkste kwartaal van het jaar is dat niet echt een vetpot.

Investeren
Ahold-bestuursvoorzitter Dick Boer stelde donderdag dat de negatieve bijdrage van Bol.com aan de operationele resultaten zit in hoge investeringen die het bedrijf moet doen. Bol.com is bezig om de focus van het assortiment te verschuiven en uit te breiden in België. "Daar zijn investeringen voor nodig", aldus Boer tegen analisten.

Toch is het opvallend dat Bol.com over heel 2012 een negatief effect had op de winst van Ahold. Toen de overname werd aangekondigd werd namelijk nog gezegd dat Bol.com ‘vanaf dag 1' bij zou dragen aan de winst per aandeel.

Andere optie
Nu blijkt dat dus vanaf dag 1 tot dag 2 te zijn. Op dag 3 moest de geldkraan open om investeringen te doen.

Dat roept de vraag op of de veelgeprezen overname van Bol.com nou zo'n goede zet was. Had Ahold toch niet beter iets meer geld kunnen uittrekken voor Wehkamp?

Dat had namelijk, zowel zelf als met zijn meerderheidsbelang in Fonq.nl, al een veel breder assortiment.
Gerelateerde artikelen