VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 maart 2013

Besi in trek ondanks winstval

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Chipmachinefabrikant Besi uit Duiven heeft een zwak vierde kwartaal achter de rug. De cijfer vallen echter nog mee en dat geldt ook voor de vooruitzichten en het dividend.

Na een bijzonder sterk tweede kwartaal 2012 is de tweede jaarhelft voor Besi bijzonder mager verlopen, al bleef het bedrijf wel in de zwarte cijfers.

Vooral in het vierde kwartaal is sprake van een sterke terugval. Vergeleken met het derde kwartaal daalde de omzet met een kwart en viel de nettowinst met bijna driekwart terug tot nog maar 1,2 miljoen euro.

Over het gehele jaar 2012 is de nettowinst, gecorrigeerd voor herstructureringskosten, gedaald van 27,1 miljoen euro naar 18,2 miljoen euro (48 cent per aandeel)

Besi is net als andere chipmachinefabrikanten zoals ASML slachtoffer van terughoudendheid bij chipfabrikanten te investeren. En dat heeft weer van doen heeft met de onzekere consumentenvraag naar tablets, smartphones en vraag vanuit de automotive sector.

Toch positieve reactie
En toch zijn beleggers en analisten unaniem positief over de berichtgeving van Besi. De fabrikant van machines voor de laatste behuizingsfase van chips had namelijk een omzetdaling van 25-35 procent in het vooruitzicht gesteld.

Volgens ceo Richard Blickman is Besi ook aantoonbaar minder kwetsbaar geworden voor de hoge beweeglijkheid van de markt.

Hiertoe heeft het bedrijf 11 procent van het Europese personeelsbestand weggesneden en vindt het productiewerk nu voor 90 procent in Azië plaats.

Daardoor zijn de operationele kosten met 12 procent verlaagd en is het break-even omzetniveau met 12 procent teruggebracht.

Kas ijzersterk
Besi genereerde in het vierde kwartaal een operationele kasstroom van 25,5 miljoen euro, vergeleken met 14,2 miljoen een kwartaal eerder. De stijging komt door kostenbesparingen, maar vooral door een lager werkkapitaal vanwege het geringere activiteitenniveau.

Gevolg is dat de toch al zo rijk gevulde kas van het bedrijf verder is aangedikt. Per jaareinde beschikt Besi over een spaarrekening van 106,4 miljoen euro, tegen nog 87,5 miljoen euro het jaar ervoor.

Gecorrigeerd voor de schulden bedraagt de nettokaspositie 79,5 miljoen euro, gelijk aan 2,10 euro per aandeel.

Dividend flink omhoog
Besi stelt een dividend voor van 30 cent per aandeel, wat ondanks de winstdaling 8 cent meer is dan over 2011. De 8 cent extra is een speciaal dividend waar het bedrijf ruimt voor ziet gezien de omvangrijke kas alsmede de bedrijfsmatige vooruitzichten.

Want negatief is Blikman niet. In het vierde kwartaal steeg de orderontvangst met 7 procent weer wat en dat momentum heeft zich in de eerste maanden van dit jaar doorgezet.

Vooral Aziatische fabrikanten bestellen seer meer machines voor chips in smartphones en tablets, waar Besi goed voor gepositioneerd is.

Wellicht dat de bodem van de chipmarkt in het vierde kwartaal lag, maar Blikman durft zich daar niet op vast te pinnen. Wel heeft hij het bedrijf robuuster gemaakt en daar profiteren de aandeelhouders van mee.


Gerelateerde artikelen

Beleggers in gevallen beurslieveling Besi zijn op zoek naar een bodem
Recordjacht Besi kan nog aanhouden
Recordjacht Besi kan nog aanhouden
01-05-2015

Het afgelopen jaar was een zegetocht, maar Besi blijft nog even op recordja…

Lees verder

besi chiptechnologie
Besi sterk uit de startblokken in het eerste kwartaal
02-05-2014

Een derde meer omzet, een twee maal zo vol orderboek en 7 miljoen euro wins…

Lees verder

Roof bij Besi lijkt incident
16-12-2013

Het verdwijnen van ongeveer 2 miljoen euro bij Besi lijkt een ordinaire ro…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}