VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Splitsingsscenario ASMI blijft boven de markt hangen

Voor half mei zal ASMI laten weten hoe het denkt over een mogelijke splitsing van het eigen concern. Dat scenario blijft ook na de jaarcijfers boven de markt hangen.

Beleggers hadden gehoopt dat ASMI de resultaten van het onderzoek naar de onderwaardering gelijktijdig met de jaarcijfers naar buiten zou brengen.

In de zomer van 2012 startte ASMI een onderzoek naar de eigen onderwaardering op de beurs.

Het meerderheidsbelang dat de chipmachinefabrikant (52,17 procent) heeft in het aan de Hong Kongse beurs genoteerde ASM Pacific Technologies (ASM PT) heeft op basis van de beurskoers al jarenlang een veel hogere waarde dan ASMI in zijn geheel.

Het is een probleem dat ASMI en haar aandeelhouders al ruim zes jaar in hun greep houdt.Op het moment dat ASMI het onderzoek in april 2012 aankondigde bedroeg dit gat in de waardering ruim 700 miljoen euro.

Het speurwerk naar de oorzaken en mogelijke oplossingen voor het feit dat "de financiële markten de waarde van de gecombineerde activiteiten van ASMI niet erkennen", zoals ASMI het formuleert, kan tot ingrijpende maatregelen leiden.

Zo zou de band tussen ASMI en ASM PT helemaal kunnen worden doorgeknipt.

Het gaat hier over de scheiding van de divisie front-end, machines voor de eerste bewerkingsfasen van chips, en de back-end tak, machines voor de laatste bewerkingsfasen vertegenwoordigd door het belang in ASMPT.

De financiële wereld kent in feite een negatieve beurswaarde toe aan de front-end tak en lijkt dus geen prijs te stellen op de conglomeraat structuur.

Kans op splitsing blijft
De cijfers over het vierde kwartaal maken duidelijk dat er wel degelijk ratio achter een opsplitsing zit.
Waar de front-end business in het verleden vaak teleurstelde, zit daar nu juist de positieve verrassing, terwijl back-end teleurstelt.

Front-end wist een verlies van 1,6 miljoen euro in het derde kwartaal om te slaan naar een plus van 1,2 miljoen euro in het vierde kwartaal. Ook het orderboek in front-end ontwikkelde zich boven verwachting.

Back-end belandde daarentegen onverwacht in de rode cijfers met een brutowinst marge van 23,5 procent de op één na laagste van het afgelopen decennium.

Door de zwakke prestaties van de back-end business rapporteerde ASMI over het vierde kwartaal een verlies van 21,7 miljoen euro. Analisten hadden op een verliesje van circa 1 miljoen euro gerekend.

Voor geheel 2012 bleef het bedrijf met een winst van 7,1 miljoen euro (0,13 euro per aandeel) nipt aan de goede kant. Fors lager dan de 186,7 miljoen euro over vorig jaar.

Vooruitzichten niet ongunstig
Positief is dat het dividend ongewijzigd blijft op 50 cent per aandeel. Dat zal te maken hebben met de redelijk optimistische kijk op de komende kwartalen.

Voor front-end wordt over het eerste kwartaal een dubbelcijferige omzetdaling voorzien vergeleken met het vorige kwartaal.

Maar door de orderverdubbeling in het vierde kwartaal 2012 versus het derde kwartaal zal dat in het tweede kwartaal gecompenseerd worden.

Ook bij back-end zitten de orders weer in de lift en zal vanaf het tweede kwartaal weer groei te zien zijn.

Fantasie blijft
Waar de cijfers van de chipmachinefabrikant uit Almere als geheel tegenvallen, lijkt het herstel bij front-end de fantasie omtrent een opsplitsing weer nieuw leven in te blazen.

Dit wordt nog eens verder aangewakkerd door het feit dat het management van ASMI in het persbericht benadrukt dat de front-end tak na de omwisseling van de converteerbare obligatielening schuldenvrij is.




Gerelateerde artikelen