VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Terugkeer Jan Hommen bij Ahold

Een opvallende terugkeer. Jan Hommen maakt zich op voor een rentree bij supermarktconcern Ahold. Maar nu onder aanzienlijke rustiger tijden.

Het is het eerste commissariaat dat Jan Hommen aanneemt in aanloop naar zijn vertrek als bestuursvoorzitter van bank-verzekeraar ING.

Daar neemt Hommen in oktober dit jaar afscheid. Bij Ahold zal Hommen direct president-commissaris worden.

Vanaf dat moment zal de voormalig financieel directeur van Philips en supercommissaris (ING, Reed Elsevier, TNT en Friesland Campina) de handel en wandel van Ahold-baas Dick Boer in de gaten gaan houden.

Puinruimer
Tussen 2003 en 2007 was Hommen ook al toezichthouder in de periode nadat het meest geruchtmakende boekhoudschandaal in de Nederlandse geschiedenis naar buiten was gekomen.

Ahold stond plots in het rijtje frauderende ondernemingen met Worldcom en Enron.

Daar moest Hommen vooral de puin opruimen en het concern redden van ondergang.

Ahold hing destijds volledig in de touwen. Als voorzitter van het zogeheten auditcomité moest hij toezien op het aanscherpen van de controlemechanismen in het bedrijf, het begeleiden van forensische onderzoeken en het zo goed mogelijk afwikkelen van de vele rechtszaken die beleggers aanspanden.

In een vraaggesprek met Management Scope blikte Hommen terug op die Herculestaak. ‘Ik werd gevraagd net vóór de bekende problemen zich openbaarden. Toen vond ik het niet netjes om te zeggen: dan doe ik het maar niet'.

Afgrond
De Zaanse grutter balanceerde op het randje van de afgrond door financiële malversaties bij de Amerikaanse groothandel U.S. Foodservice en het Zweedse supermarktbedrijf ICA.

De Amerikanen sjoemelden met inkoopkortingen. Hierdoor werd bij de Aholddochter over de jaren 2001 en 2002 voor 800 miljoen dollar meer aan inkomsten geschreven dan daadwerkelijk waren gemaakt.

Via de joint venture die Ahold had met het Scandinavische ICA blies het supermarktconcern ook de eigen financiële cijfers op. Meer dan twintig onderzoeken leverden uiteindelijk 750 boekhoudkwesties op.

Beleggers dumpten het aandeel, banken trokken kredieten in en beleggers moesten via een aandelenuitgifte de gaten in de balans dichten.

Na vier jaar na Hommen's aantreden waren de problemen zo goed als voorbij. ‘Ahold draaide weer als bedrijf en ik dacht: mijn tijd zit er op', aldus Hommen.

Gedaantewisseling
Inmiddels heeft Ahold een gedaanteverandering ondergaan en zich ontdaan van de kiemen van het financiële gerommel.

Halverwege 2007 werd U.S. Foodservice voor zeven miljard dollar verkocht aan een investeringsmaatschappij.

Enkele maanden geleden ging ook ICA de deur uit. Aan de Amerikaanse Westkust blijft Ahold met ketens als Giant en Stop & Shop een grote speler en in Europa heeft het voet aan de grond gezet in België en Duitsland en kocht Boer begin 2012 webwinkel Bol.com.

Plotseling vertrek
De terugkeer van Hommen is het gevolg van het verrassende vertrek van president-commissaris René Dahan.

In een toelichting zegt Dahan, die 10 jaar commissaris was bij Ahold, tot zijn vertrek te zijn gekomen ‘in de wetenschap dat Ahold er goed voor staat'.

Exact twee weken geleden, in een interview met Het Financieele Dagblad, was zijn boodschap een andere. Daarin liet Dahan, wiens zittingstermijn pas in 2016 zou aflopen, optekenen ‘de rit graag te willen afmaken'.

‘Ik onttrek me daar niet aan, tenzij anderen me dat vragen. Ik ben met de tijd een Ahold-man geworden', aldus Dahan.




Gerelateerde artikelen