VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam laat zien dat snijden in de kosten werkt

Het is hommeles in de bouwsector en bouwbedrijf Ballast Nedam is niet van plan de malaise werkloos te bezien. De winstontwikkeling laat zien dat kosten besparen dé manier is om de winstgevendheid op peil te houden.

Bouwconcern Ballast Nedam publiceerde vrijdag zijn jaarcijfers.

De omzet daalde ten opzichte van 2011 met ruim 6 procent en het bedrijf leed een nettoverlies van 41 miljoen euro. Over dit moeizame jaar krijgen aandeelhouders dan ook geen dividend.

In reactie op de moeilijke marktomstandigheden heeft het concern ingegrepen. Vooral bij de regiobedrijven die onderdeel zijn van de infrastructuurtak. Hier verdwijnen 300 van de 500 banen.

Deze bezuinigingsoperatie lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. De omzet bij de divisie daalde met ruim 5 procent. Maar de winstmarge bleef op peil. Zonder de eenmalige lasten voor de reorganisatie mee te nemen, boekte de infratak 17 miljoen euro operationele winst.

Dat komt neer op een winstmarge van 3,43 procent. In 2011 bedroeg de winstmarge 3,25 procent. Een lichte verbetering dus.

Bij de andere onderdelen, Bouw en Ontwikkeling en Specialismen, is het beeld anders. Bij Bouw en Ontwikkeling, waar de woningbouw onder valt, daalde de omzet met meer dan 10 procent en zakte de winstmarge ver in. Het onderdeel Specialismen zag de omzet stijgen en was zelfs zonder eenmalige posten verlieslatend.

 Winstmarges van divisies Ballast Nedam
 EBIT-marge excl. eenmalige posten
-/- 2011 2012
Infrastructuur 3,25% 3,43%
Bouw en Ontwikkeling 2,65% 0,35%
Specialismen 0,00% -2,67%
Toelevering 3,02% 4,17%
De conclusie is eigenlijk vrij simpel. Waar het bedrijf kosten bespaart blijft de marge op peil, waar het minder hard ingrijpt, zakt de marge in.

Het ligt dus voor de hand dat Ballast in 2013 doorgaat met bezuinigen. Bij de divisie Bouw en Ontwikkeling zijn al ruim 200 van de 1100 arbeidsplaatsen verdwenen.

Gezien de slechte woning- en vastgoedmarkt lijken nieuwe ingrepen hier onvermijdelijk. Wellicht dat Ballast de winstmarges in 2013 zo weer weet op te krikken.




Gerelateerde artikelen