VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM Offshore sluit horrorproject definitief af

SBM Offshore is eindelijk van rampenproject Yme af. Na betaling van 470 miljoen euro komt een einde aan een uiterst onzekere periode.

Al jaren wordt de bouwer van platforms en tankers om olie en gas op te pompen achtervolgd door het problemen bij het Yme-project, een platform in de wateren van Noorwegen.

Afwaarderingen en voorzieningen op het hoofdpijndossier hakten er de laatste twee jaar flink in. Die bezorgden SBM Offshore ruim 1 miljard dollar aan verliezen.

Het aandeel kelderde hierdoor binnen twee jaar van 20 euro in april 2011 tot onder de acht euro in november 2012.

Vandaag zijn beleggers opgelucht: het aandeel SBM Offshore opende 17 procent hoger op 12,5 euro. 

Deal
SBM Offshore treft een schikking met Talisman, de opdrachtgever van het Yme-project, voor 470 miljoen dollar. Met de de deal begraven SBM en Talisman de strijdbijl: alle bestaande overeenkomsten en arbitrageprocedures met betrekking tot het Yme-project zijn beëindigd.  

SBM had haast om tot overeenstemming te komen. Eerder had investeringsmaatschappij Hal laten weten vers geld in het concern te willen steken maar dan moest het Yme-dossier opgelost worden voor een bepaalde datum. En die datum is vandaag.

Hal staat nu garant voor de uitgifte van 10 procent nieuwe aandelen SBM Offshore. Hal betaalt hiervoor 12,894 dollar (9,92 euro) per aandeel.

Een koopje voor Hal lijkt het, aangezien het aandeel vandaag ruim 28 procent hoger opende dan deze 9,92 euro. De aandelenuitgifte moet nog wel worden goedgekeurd op de aandeelhoudersvergadering die op 2 april zal worden gehouden.

Daarnaast maakt de grootaandeelhouder nog eens 27 miljoen dollar over aan SBM Offshore. Dit bedrag vertegenwoordigt een premie op de in december 2012 overeengekomen bijstorting van Hal van 193 miljoen dollar (8,5 euro per aandeel). 

De schikking met Talisman voor 470 miljoen dollar ligt hoger dan SBM Offshore eerder voorspelde. Het concern nam eind december al een voorziening van 200 miljoen dollar.

Destijds werd ook de resterende boekwaarde van het Yme-project, toen nog 400 miljoen dollar, helemaal afgeschreven en de financiële constructie met Hal bekendgemaakt.

Focus
Beleggers zijn opgelucht. Na het afronden van het Yme-project sluit de onderneming uit Schiedam een cruciaal hoofdstuk af.

Eerder verkocht het al GustoMSC, het onderdeel binnen SBM Offshore dat verantwoordelijk was voor de bouw van het Noorse platform, waardoor de focus van het concern weer kwam te liggen bij de bouw van (drijvende) platforms en tankers om olie en gas op te pompen in diepzee gebieden.

Het tot een goed einde brengen van het Yme-project was een belangrijkste taak van de in april 2012 aangetrokken bestuurder Sietze Hepkema. De advocaat die nu hoofd compliance is bij het concern kan zich nu volledig gaan richten op het lopende interne onderzoek binnen SBM.

Die speurtocht is opgestart nadat topman Bruno Chabas en Hepkema in april stuitte op mogelijke omkoping in het bedrijf.

Daarnaast is er nog een (veel kleiner) project uit het GustoMSC tijdperk dat nog voor verrassingen kan zorgen. Het zogenaamde ‘Deep Panuke-project’ moet gedurende de eerste maanden van 2013 operationeel zijn.  

Operationeel
Ondanks de nog lopende probleemdossiers kunnen beleggers zich steeds meer richten op de operationele gang van zaken binnen het concern. De markt verwacht nog steeds groei in het offshore segment, ondanks dat bijvoorbeeld Shell recent nog een project terugtrok bij SBM Offshore.

Dit jaar begint SBM met een achterstand door de extra kostenpost van 270 miljoen dollar, maar voor de jaren daarna zou SBM (eindelijk) weer eens winstcijfers moeten laten zien.




Gerelateerde artikelen