VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Acomo maakt status van dividendaandeel opnieuw waar

Aandeelhouders van Acomo hebben al jaren weinig te klagen over rendement en dividend. Zet het bedrijf die lijn door na het onverwachte vertrek van de topman?

Het werd al duidelijk in een tussentijds bericht uit februari. Maar nu is het officieel: Acomo, handelshuis in onder meer specerijen en zaden, heeft opnieuw een recordwinst in de boeken geschreven.

Grootste verrassing zit dan ook in het tweede persbericht dat het bedrijf de deur uit doet. Na ruim 26 jaar dienstverband treedt ceo Stephane Holvoet terug.

Holvoet was al sinds 1999 ceo. Destijds volgde hij Dov Gottesman op, de grondlegger van het bedrijf. Onder leiding van Holvoet heeft Acomo een enorme groei doorgemaakt.

Nu de integratie van de in 2010 overgenomen bedrijven succesvol is afgerond, zijn de raad van commissarissen en Holvoet de mening toegedaan dat de volgende expansiefase een nieuwe leider vraagt.

Opvolger
De nieuwe topman is ook al gevonden in Erik Rietkerk (52), die veel ervaring heeft in de olie- en gasindustrie en agri-business.

Zijn laatste functie is directeur Europa van het Singaporese beursfonds Wilmer, (2008-2012) een van de grootste agri-bedrijven in Azië. Een ervaren kracht dus, die de moeilijke taak wacht het ongekende track record van Holvoet voort te zetten.

Jaarbericht
De jaarwinst van 27 miljoen euro, ligt fractioneel boven het vorige record van 26,2 miljoen euro het jaar ervoor.

Een knappe prestatie, want volgens Holvoet waren de marktomstandigheden het afgelopen jaar zeer complex. Prijzen van voedingsgrondstoffen kwamen onder druk door betere oogsten en dalend consumentenvertrouwen.

Daar stond echter een stijgende vraag vanuit opkomende landen tegenover, terwijl ook de duurdere dollar een handje mee hielp.

In dit soort onzekere tijden komt wel de rol van Acomo naar voren als belangrijke steunpilaar voor leveranciers en klanten in de waardeketen.

Mooi dividend
Acomo blijft de aandeelhouder zeer goed bedelen. Ondanks de beperkte winstgroei wordt het dividend met 7,7 procent opgekrikt tot 70 cent, een pay-out ratio van 60 procent.

Aandeelhouders hadden al een tussentijds bedrag van 15 cent ontvangen, waarmee de slotuitkering een mooie 55 cent bedraagt.

Zelfs na de koerssprong van nog maar eens bijna 30 procent in de afgelopen twaalf maanden bedraagt het dividendrendement nog altijd 4,5 procent.

Financiële positie versterkt
De hoge winstuitkeringen staan een verdere verbetering van de financiële positie niet in de weg.

Mede door een actief werkkapitaalbeheer en winstreservering is de solvabiliteit het afgelopen jaar versterkt van 40,5 procent naar 46 procent en daalde de nettoschuld van 99 miljoen euro naar 76 miljoen euro. 

Voorts zijn de acquisitieleningen uit 2010 afgelost en nieuwe langlopende leningen aangegaan voor investeringen in nieuwe fabrieken in Amerika en België.

De bancaire ruimte is in 2012 opgekrikt van 25 miljoen euro naar meer dan 95 miljoen euro, wat de handelaren de vrijheid geeft posities in te nemen.

Nieuw record?
Of Acomo de opgaande trend weet vast te houden zal moeten blijken. Traditiegetrouw zegt het bedrijf weinig over de toekomst.

In de eerste twee maanden lagen de totale handelsactiviteiten op het niveau van vorig jaar, maar was de dollar wat zwakker.

Acomo sluit af met de geijkte zin vertrouwen te hebben in het eigen handelsteam en dat zij positieve resultaten zullen blijven genereren voor de aandeelhouders.

Vanaf 7 mei, de datum van de aandeelhoudersvergadering, is het aan Rietkerk het beste uit zijn mensen te halen.




Gerelateerde artikelen