VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM Offshore begint tweede leven met recordcontract

De timing kon niet beter. Vlak na de afronding van rampproject Yme en vlak voor de aandeelhoudersvergadering weet SBM Offshore twee miljardencontracten in Brazilië binnen te slepen.

SBM Offshore had vorige week al aangegeven in de race te zijn voor de bouw en ontwerp van twee drijvende olieproductie en opslagtankers (FPSO's) voor de Braziliaanse energiemaatschappij Petrobas.

Nu beide leasecontracten definitief zijn durven beleggers weer wat meer in het geplaagde aandeel te stappen. De koers stijgt met circa 4 procent op het nieuws.

Recordopdracht
De totale contractwaarde van de twee FPSO's bedraagt circa 3,5 miljard dollar, samen de grootste order ooit voor het concern uit Schiedam. Oplevering staat gepland staat voor eind 2015 respectievelijk begin 2016.

Het orderbedrag is ook omvangrijk afgezet tegen het orderboek van 14,5 miljard dollar per eind 2012. Vooral voor de jaren 2014 en 2015 geven deze contracten een enorme boost aan Turnkey bezettingsgraad van SBM Offshore.

De olieplatforms zullen uiteindelijk bezit worden van een joint venture waar SBM Offshore deel van uit maakt. Het concern geeft zijn eigen aandeel hierin niet weer, maar analisten schatten dit op vijftig procent.

Zodra er olie uit de grond komt zullen de contracten als lease & operate door de resultatenrekening lopen, naar rato van het belang van SBM in de joint venture.

SBM heeft momenteel 20 FPSO's in de markt met een gemiddelde contractduur van 11 jaar. Daar komen er nu twee bij met een looptijd van 20 jaar. Goed nieuws dus voor de toekomstige kasstroom.

Vertrouwen
Na de pijnlijke avonturen met de mobiele platforms Yme en Deep Panuke doet SBM Offshore nog uitsluitend waar het goed in is en dat blijkt te werken.

Met het ontwerp en de bouw van drijvende olieplatform en tankers heeft SBM Offshore namelijk al ruim 30 jaar ervaring.

"De twee opdrachten onderstrepen onze ongeëvenaarde kennis en marktpositie voor de ombouw van dit soort grootschalige olietankers", aldus SBM topman Bruno Chabas.

De topman loopt daarmee warm voor de confrontatie met de aandeelhouder, die het afgelopen jaar nogal wat te verduren heeft gekregen. De vrees dat het Yme-drama SBM Offshore grote imago schade zou hebben opgeleverd lijkt mee te vallen.

Aandeelhoudersvergadering
Met deze contracten in de arm kan Chabas in ieder geval op 2 april met nog wat meer vertrouwen afreizen naar het Rotterdamse Hilton hotel alwaar de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering gehouden zal worden.

Dividend staat niet op de agenda, maar mogelijk kan het SBM bestuur nog wat meer goodwill kweken en informatie verschaffen over de nog resterende probleemdossiers.

Zo loopt er nog een onderzoek naar interne omkoping binnen het concern en willen beleggers graag meer inzicht in het ‘Deep Panuke-project' dat zo zoetjes aan operationeel zou moeten zijn.




Gerelateerde artikelen