VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 maart 2013

Aandelenbelang Liberty Global geeft Ziggo vleugels

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De aankoop van 12,65 procent van de aandelen Ziggo door de Amerikaanse concurrent Liberty Global brengt de nodige fantasie in het aandeel Ziggo.

Liberty Global is een van 's werelds grootste kabelbedrijven en het moederbedrijf van die andere Nederlandse kabelaar UPC.

Liberty heeft in totaal 25,3 miljoen aandelen Ziggo gekocht voor 25 euro per stuk, een belang van liefst 12,65 procent.

"Een strategische investering", zo formuleren de Amerikanen de aankoop. Wat het concern precies met Ziggo wil is onduidelijk, maar opvallend is de deelname wel.

Liberty financiert de totale investering in het Ziggo-pakket van 632,5 miljoen euro met bankleningen en eigen middelen.
Barclays opgelucht

Liberty koopt de stukken van de Britse zakenbank Barclays, die deze maand een 20 procent belang in Ziggo overnam van de investeringsmaatschappijen Cinven en Warburg Pincus. Tezamen houden deze partijen nog 17,1 procent in de kabelaar over.

Barclays wist de Ziggo/stukken echter maar moeilijk door te verkopen in de markt. Uiteindelijk bleef de bank met een pakket van 14,22 procent zitten.

Barclays zette de stukken in de markt tegen 25,05 wat slechts 3 procent onder de destijds geldende beurskoers lag.
Een inschattingsfout, temeer omdat de koers van Ziggo door de gebleken beperkt belangstelling onder druk kwam te staan.

Het verhaal loopt voor Barclays toch nog goed af nu Liberty tegen slechts een stuiver minder vrijwel al de overige aandelen in Ziggo opkoopt.

Bovendien zorgt de deelname van Liberty voor enige overnamespeculatie waardoor het Ziggo-aandeel met ruim 10 procent stijgt tot bijna 27 euro.

Fantasie laait op
De investering van Liberty in Ziggo valt in het niet bij de bieding van 23,3 miljard dollar die het onlangs deed op Virgin Media, maar kan niet los worden gezien van de mislukte overnamepoging van het Belgische Telenet.

De Amerikanen hebben een bod uitgebracht op de stukken die het nog niet bezit in het Belgische kabelbedrijf, maar dit is door het bestuur van als te laag afgedaan. Wel heeft Liberty zijn belang inmiddels vergroot van 50 procent naar 58 procent.

Een samengaan tussen UPC en Ziggo is niet onrealistisch. Zeker niet gezien de ontwikkelingen die zich momenteel in de kabelwereld voordoen.

De onderlinge concurrentie is groot, vooral met KPN, terwijl er omvangrijke investeringen gedaan moeten worden in netwerken en mobiele technologie (4G) en glasvezelaansluitingen tot aan de woning, ‘fibre to the home'.

Bij de recente mobiele frequentie veiling 4G zijn UPC en Ziggo al samen opgetrokken. Uiteindelijk vonden zij de prijs te hoog en ging KPN ermee van door, maar nieuwe initiatieven op dit gebied zijn niet uitgesloten.

Dividend interessant
Enige fantasie kon het aandeel Ziggo wel gebruiken. De jaarcijfers en vooruitzichten toonden aan dat het concern maar matig groeit.

Wel is sprake van een gunstige ontwikkeling van de kasstroom en het dividend. De vrije kasstroom groeide vorig jaar met 10 procent en in het vierde kwartaal zelfs met 14 procent.

Hierdoor wist Ziggo de schuld wat verder af te bouwen, de nettoschuld als percentage van het ebitda daalde van 3,87 tot 3,33, en zag het ruimte voor een aantrekkelijk dividend van in totaal 1,45 per aandeel.

Afgaande op de beloofde flinke verhoging van de interim-uitkering lijkt een verdere dividendverhoging er dit jaar wel in te zitten. We spreken dan al snel over dividendrendementen van 7 procent plus.

Liberty noemt het aantrekkelijke dividendrendement ook nadrukkelijk als een reden in Ziggo te investeren.


Gerelateerde artikelen

Rechter veroordeelt Ziggo vanwege te laat melden koersgevoelige informatie
Rechter veroordeelt Ziggo vanwege te laat melden koersgevoelige informatie
27-07-2016

De rechtbank heeft Ziggo een gevoelige tik op de vingers gegeven vanwege de…

Lees verder

Twee jaar Ziggo op de beurs: povere resultaten, toch fikse waardestijging
16-10-2014

De acties van investeringsfondsen gaan vaak ten koste van kleine aandeelho…

Lees verder

Liberty Global zeker van zijn zaak bij overname Ziggo
27-06-2014

Liberty Global lijkt ervan uit te gaan dat de overname van Ziggo niet zal …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}