VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 april 2013

SNS mag overnames doen voor maximaal 13 miljoen euro

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De staat werd bij de redding van SNS Reaal beperkt in zijn speelruimte door een Europees overnameverbod van ING en ABN Amro. SNS blijkt zelf minder strikte voorwaarden opgelegd te hebben gekregen.

Een van de oplossingen voor SNS Reaal waar de staat eind vorig jaar naar keek was het optuigen van een ‘bad bank' waar de drie grote Nederlandse banken een belang in zouden krijgen.

Dit plan stuitte echter op bezwaren uit Brussel. ING en ABN Amro, twee van de drie, mogen geen overnames doen omdat ze eerder ontvangen staatssteun nog niet volledig hebben terug betaald.

Overigens is het verbod op overnemen niet zo resoluut als het lijkt. Mocht een overname echt nodig zijn met het oog op de financiële stabiliteit, dan is dit na Brusselse toestemming wel toegestaan. Maar blijkbaar bood deze clausule onvoldoende ruimte voor de Staat om ING en ABN bij SNS te betrekken.

Ruimer
De Europese Commissie gaf eind februari voorlopig toestemming voor de nieuwe staatssteun die SNS na de nationalisatie heeft gekregen. Zoals altijd zijn hieraan voorwaarden verbonden. Naast een verbod om te adverteren met de steun, geldt een overnameverbod.

die de commissie eerder heeft gestuurd blijkt echter dat het een iets ruimer verbod is dan dat van ING en ABN. SNS mag overnames doen als de koopsom kleiner is dan 0,01 procent van de balansomvang van SNS Reaal. Dat komt neer op ruim 13 miljoen euro. Het heeft dan geen toestemming van de commissie nodig.

De staat moet binnen zes maanden een plan inleveren voor de herstructurering van SNS. De commissie spreekt van een ‘restructuring/break-up plan'. Ondertussen heeft de Staat zelf wat ruimte gekregen om een eventueel nieuw probleemgeval onder te brengen bij één van zijn twee banken.


Gerelateerde artikelen

Update inzake SNS-schadeloosstellingsprocedure
Transparantie wint in SNS-zaak
Transparantie wint in SNS-zaak
17-12-2017

De Ondernemingskamer (hierna: OK) wijst in haar beschikking van 14 december…

Lees verder

Deskundigen aan zet om waarde onteigende effecten SNS vast te stellen
Euronext heeft wat uit te leggen over chaos rond SRLEV-obligatie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}