VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 april 2013

KPN-bestuur moet met de billen bloot in aandeelhoudersbijeenkomst

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het KPN-bestuur zal zich wel eens prettiger hebben gevoeld in een aandeelhoudersvergadering dan in die van woensdag. Beleggers zetten vraagtekens bij het gevoerde beleid en de strategie.

Een streep door de aandeleninkoop, praktisch geen dividend in de komende jaren en een verlies op de koersborden van bijna 70 procent. Het jaar 2012 was een annus horribilis voor KPN.

En dan hebben we het nog niet eens over paniekvoetbal in de vorm van een uitverkoop van Belgische en Duitse activiteiten na een bod van de America Movil midden vorig jaar, gerommel in de bestuurskamer en een broodnodige
fors verwaterende claimemissie.

Woensdagmiddag moet KPN verantwoording afleggen over dit beleid in de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

De drie agendapunten waar de meeste ophef over is.

1: Goedkeuring van de emissie
KPN vraagt beleggers in te stemmen met een emissie van 4 miljard euro om de buitensporige schuldenlast van meer dan 12 miljard euro af te bouwen.

Belangrijkste vraag onder beleggers is hoe het zo ver heeft kunnen komen. KPN is in de laatste jaren uitgehold omdat er meer cash in de vorm van dividend en aandeleninkoop uitging dan dat er binnenkwam. Hoe kijkt het bestuur terug op de afwegingen die hierover in het verleden zijn gemaakt?

Belangrijker dan het verleden is de toekomst. En het perspectief dat KPN biedt voor beleggers die inschrijven op de claim emissie is niet bepaald rooskleurig. De winst en omzet staan al jaren onder druk, terwijl het bedrijf meer cash kwijt is aan investeringen. Daarbij helpt het niet dat de opbrengst uit de emissie direct naar de schuldeisers gaat.

Bij beleggers speelt de vraag wat zij "kopen" als zij inschrijven op de emissie. Hoe gaat KPN de winst en omzet weer een impuls geven?

Overigens is het stempunt over de emissie een formaliteit. Grootaandeelhouder Carlos Slim, die via het Mexicaanse telecombedrijf America Movil een kleine 30 procent van de aandelen in bezit heeft, heeft toegezegd mee te doen.

Dit impliceert dat van de overige 70 procent van de aandelen 50 procent (+ 1 aandeel) tegen moet stemmen, ongeveer 71 procent dus. Aangezien het opkomstpercentage in de laatste jaren zo rond de 45 procent lag, is een dergelijke revolte erg onwaarschijnlijk.

2: kwijting voor de raad van bestuur
Het invloedrijke stemadviesbureau ISS adviseert grote beleggers tegen het gevoerde beleid te stemmen en geen zogeheten kwijting te verlenen aan bestuurders en commissarissen.

Hoewel dit geen directe gevolgen heeft, kan je dit zien als een motie van wantrouwen van beleggers richting het bestuur. De belangrijkste reden voor dit wantrouwen is een ongelukkige uitspraak van Eelco Blok vlak na het bod op 30 procent van de aandelen door Carlos Slim in juni vorig jaar.

Blok "het bod van 8 euro te laag te vinden voor het verkrijgen van significante invloed."

Hetzelfde KPN vraagt beleggers nu om een kapitaalversterking tegen een koers die onder de drie euro per aandeel ligt.

Adviesbureau ISS heeft het verder over een ‘gebrekkig beoordelingsvermogen' en constateert ook dat het bestuur te reactief heeft gehandeld op snel veranderd klantgedrag.

Aangezien Slim waarschijnlijk kwijting zal verlenen, lijkt het onaannemelijk dat een meerderheid tegen kwijting zal stemmen. Maar als enkele grote beleggers tegen stemmen is dit al een tik op de vingers en gezichtsverlies voor bestuur en commissarissen.

3: Duiventil van commissarissen
Een ander punt van zorg is de continuïteit van de raad van commissarissen. Door omstandigheden stappen vier van de acht toezichthouders op.

Dat is nooit wenselijk, maar nu helemaal een probleem omdat America Movil twee bestuurders als commissaris naar voren schuift in ruil het inschrijven op de emissie.

Als oplossing heeft president-commissaris Jos Streppel gevraagd aan commissaris Marike van Lier Lels, waarvan de 12 jaar termijn is afgelopen, en Rob Routs, die in de ogen van ISS te veel commissariaten heeft, nog een jaartje langer te blijven.

Beleggers wordt verzocht in te stemmen met deze creatieve oplossing waardoor de continuïteit binnen de board bewaakt blijft, en de Nederlandse commissarissen zich beter kunnen weren tegen de Mexicaanse.

Zouden grote beleggers gevoelig zijn voor de argumenten van Streppel en hier akkoord mee gaan?

LEES MEER:

22 maart 2013

17 januari 2013

17 januari 2013

18 december 2012

17 december 2012

23 oktober 2012

 15 augustus 2012

9 augustus 2012

 30 juli 2012

24 juli 2012

12 juli 2012

 22 juni 2012


19 juni 2012

  1 juni 2012

8 mei 2012

24 april 2012


Op de hoogte blijven?


Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

dividend kpn telecom

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}