VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders KPN tonen afkeer gevoerde beleid

Ondanks flink verzet van een aanzienlijk deel van de aandeelhouders, kreeg het bestuur van KPN woensdag steun voor zijn voorstellen. Het kan nu verder met het op orde brengen van de financiën het bedrijf.

De aandeelhoudersvergadering gaf toestemming voor een kapitaalversterking van in totaal 4 miljard euro. Daarvan komt 1 miljard uit een uitgifte van hybride leningen en de rest uit een claimemissie.

Voor zittende aandeelhouders betekent dit dat ze ofwel geld bij moeten storten, ofwel hun belang in KPN zien verwateren.

KPN is van plan het proces voor de aandelenuitgifte na de publicatie van de eerstekwartaalcijfers op 23 april te starten. Denk daarbij aan het publiceren van een prospectus.

De aandeelhouders stemden verder in met het verlenen van decharge aan het het bestuur en de commissarissen. Vooraf was wat rumoer ontstaan omdat stemadviesbureau ISS aandeelhouders had geadviseerd tegen decharge te stemmen als blijk van protest tegen het gevoerde beleid.

Tegenstem
Voor de top van KPN was pijnlijk dat de decharge van het bestuur op slechts 74 procent van de stemmen kon rekenen en die van de commissarissen op slechts 72 procent.

De Mexicaanse grootaandeelhouder América Móvil was goed voor ruim de helft van de aanwezige stemmen. Dit betekent dat een meerderheid van de rest van de aandeelhouders een tegenstem liet horen.

Naast het op orde brengen van de financiën gaat KPN volgens de Telegraaf nu ook aan de slag met verdere kostenbesparingen. De krant schreef donderdag dat voor circa 200 miljoen euro per jaar aan nieuwe bezuinigingen in het vat zitten.

Opvallend
Dat er ruimte is voor nieuwe besparingen is ergens wel opvallend. KPN heeft namelijk al op grote schaal kosten bespaard. In de presentatie voor de aandeelhouders woensdag wees topman Eelco Blok erop dat eind dit jaar een kostenbesparingsprogramma wordt afgerond waarbij het personeelsbestand met 3000 tot 4000 fulltime medewerkers wordt teruggebracht.

Een potentiële bezuinigingsstrategie is om samen te werken met América Móvil en, of zijn andere Europese deelneming Telekom Austria. KPN en América Móvil hebben al veelvuldig gesproken over samenwerking.

Dat gebeurde zelfs al voor de Mexicanen vorig jaar hun belang in KPN verworven. Toen kwamen onder meer de inkoop van hardware, waaronder telefoons, en samenwerking met KPN's dochter op het gebied van internetbellen, iBasis ter sprake.

Samenwerking
Vorig jaar zomer zei de topman van Telekom Austria Hannes Ametsreiter verder al dat de twee bedrijven spraken over samenwerking. Sindsdien is er echter weinig concreets meer vernomen.

Maar de top van KPN was dan ook bezig met overleven en het bedrijf financieel weer op de rails krijgen. Daarmee lijkt KPN, ondanks weerstand bij een stevig deel van de aandeelhouders, nu op koers te liggen.

LEES MEER:

10 april 2013

22 maart 2013

17 januari 2013

17 januari 2013

18 december 2012

17 december 2012

23 oktober 2012

 15 augustus 2012

9 augustus 2012

 30 juli 2012

24 juli 2012

12 juli 2012

 22 juni 2012


19 juni 2012

  1 juni 2012

8 mei 2012

24 april 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen