VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML verwacht nieuwe opleving in chipmarkt

Chipmachinefabrikant ASML maakt zich op voor een nieuwe opleving van de chipmarkt. De huidige CFO Peter Wennink mag het concern daar naar toe leiden.

Opvallend optimistisch toont ASML zich bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal.

Conform eerdere uitspraken zijn omzet en nettowinst een stuk lager uitgevallen dan in het voorgaande kwartaal.

De markt voor PC's, waar vooral geheugenchips in gaan, mag dan op zijn gat liggen, maar daar staat tegenover dat de vraag naar smartphones en tablets blijft groeien.

Deze producten vragen steeds geavanceerdere chips, waar dan weer de complexe machines van ASML voor nodig zijn.
Vooruitzichten bemoedigend

Dat ASML een moeilijke jaarstart zou kennen was bekend. Bemoedigend is dat het concern vasthoudt aan de prognose dit jaar een vergelijkbare omzet als vorig jaar (4,7 miljard euro) te boeken.

Dat betekent dat het tweede kwartaal naar verwachting al een stuk beter zal verlopen en de grote inhaalslag in de tweede jaarhelft zal plaatsvinden.

Voor het tweede kwartaal voorspelt ASML een omzet van 1,1 miljard euro en een brutomarge tussen 41 en 42 procent.

Beide cijfers zijn hoger dan analisten hadden verwacht. Wel valt het aantal orders voor 25 systemen tegen, maar het gaat om machines met een hoge gemiddelde verkoopprijs.

Verder meldt ASML dat het nog altijd in de eerste jaarhelft te kunnen afronden en dat de ontwikkeling van de nieuwste generatie chipmachine (EUV) op schema ligt.

Kas terugsluizen
Nu de Cymer-overname door de aandeelhouders is goedgekeurd is, maakt ASML officieel bekend een nieuw aandeleninkoopprogramma te starten van 1 miljard euro tussen 2013 en 2014, gelijk aan 5 procent van de marktkapitalisatie.

Gegeven de sterke financiële positie zal ASML overtollig kasgeld blijven aanwenden voor inkoop eigen aandelen en hogere dividenden, aldus het bedrijf.

Sinds 2006 heeft het concern al 4 miljard teruggesluisd naar de aandeelhouder.

De positieve kijk van ASML op de toekomst gecombineerd met de deze woorden over kasteruggave werkt aanstekelijk op beleggers. In een vlakke beurs stijgt de koers stijgt ruim 7 procent.

Nieuwe CEO
Tegelijk met de cijfers maakte de wereldmarktleider bekend dat Eric Meurice na negen jaar leiderschap de voorzittershamer overdraagt aan Peter Wennink, de ervaren financieel directeur van het concern.

Een verrassing is dat niet. Meurice verlengde zijn contract in 2012 met twee jaar in plaats van de gebruikelijke vier. In een interview met Effect zei hij hierover dat dit was om "...partijen niet langer tot elkaar veroordeeld te laten zijn."
Meurice noemde zichzelf ongeschikt om "op de winkel te passen."

In de markt gaat het gerucht dat Meurice een overstap zal maken naar Intel. De Amerikaanse chipfabrikant, een grote klant van ASML, zal volgende maand een nieuwe topman aankondigen.

Mocht de Fransman niet naar Intel vertrekken dan blijft hij tot het einde van zijn contract, in maart 2014 als adviseur verbonden aan ASML.




Gerelateerde artikelen