VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

PostNL heeft `ambitieuze´ winstdoelstellingen niet in eigen hand

Investeren in PostNL is inmiddels een hele dure manier om in TNT Express te beleggen. Het postbedrijf wil het vertrouwen van aandeelhouders terugwinnen maar heeft dat maar voor een klein deel in eigen hand.

Het terugwinnen van het zoekgeraakte vertrouwen was het belangrijkste thema op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van PostNL op dinsdag.

"We zijn ons er van bewust dat het aandeel omhoog moet", aldus president commissaris Piet Klaver.

Dividendbelofte
Het bestuur van PostNL houdt geduldige beleggers een vette worst voor.

Het concern verwacht bijna een verdrievoudiging van de operationele winst tot 300-370 miljoen euro in 2015, en een jaar later moet het eigen vermogen, zij het bescheiden, weer positief zijn.

De combinatie moet de weg vrij maken naar cash dividend in 2016. Een belofte die al sinds de scheiding van TNT Express in het voorjaar van 2011 staat, maar nimmer is ingelost.

Op een bierviltje kan een belegger vrij eenvoudig uitrekenen dat als PostNL woord houdt, dit moet resulteren in een cash dividend van zo'n 5 a 6 dubbeltjes in 2016.

Op een koers van rond de 1,75 euro geeft dit een dividendrendement van snel 30 procent, voor beleggers die daar drie jaar op kunnen wachten.

Het extreme dividendrendement verraadt dat beleggers weinig vertrouwen hebben in de door bestuursvoorzitter Herna Verhagen als `ambitieus´ bestempelde doelstellingen. Hoe zit dit?

Flitsende presentaties
Hoe mooi de groeigrafieken in de presentaties van PostNL er ook uit zien, realiteit is dat de inlossing van de dividendbelofte grotendeels afhankelijk is van zaken die het concern niet in eigen hand heeft.

Zo kan PostNL de daling van het briefverkeer, geschat op 8-10 procent in 2013, moeilijk keren. Nog lastiger te beïnvloeden lijkt het zogeheten wetsvoorstel ´aanmerkelijke marktmacht´ waar momenteel aan gewerkt wordt.

De wet zal een verdere hap nemen uit de winst in de komende jaren van marktleider PostNL.
PostNL verzet zich tegen de nieuwe wet met als argument dat e-mail eigenlijk marktleider is en niet PostNL, maar dit kan niet voorkomen dat de wet er waarschijnlijk gewoon komt.
4 KEER OPMERKELIJK IN DE VERGADERING 
 - President-commissaris Piet Klaver ging door het stof voor het mislukken van de in april vorig jaar gestaakte reorganisatie.

`Wij hadden ze nog eens moeten laten doorrekenen´.

Ongeveer een kwart van de beleggers stemden tegen het beleid van de raad van commissarissen over 2012 ("decharge").

- Beleggers staken bijna een stokje voor de benoeming van voormalig FNV-voorzitter Anges Jongerius tot commissaris.

Een opmerkelijk groot deel van de stemmen, ongeveer 45 procent van de stemmen, zag haar komst niet zitten. Het was onduidelijk uit welke hoek de tegenstemmen kwamen.

- PostNL presenteerde een nieuw beloningsbeleid.

Het vaste salaris voor topvrouw verhagen daalt met 75 duizend euro en de variabele beloning gaat van één keer het basissalaris, naar 75 procent hiervan in 2013. De riante vertrekregeling blijft onaangepast.

- Voormalig minister president Wim Kok stapte na 10 jaar op als toezichthouder, hoewel hij nog 2 jaar had kunnen blijven.

"Er is geen onmin, ik vind dat het tijd is voor een andere generatie".


Dan worstelt PostNL nog met een pakket TNT Express-aandelen, die een hogere waarde hebben dan het postbedrijf zelf op de beurs vertegenwoordigt.

Financieel directeur Jan Bos wil dit belang binnen 2 tot 4 jaar liquide maken, maar door het afketsen van de overname door UPS is de opbrengst niet alleen lager, maar ook onzeker.

Bij de inschatting van een positief eigen vermogen in 2016 - en dus de mogelijkheid tot uitkering van dividend - is de (verkoop)koers van een aandeeltje TNT Express misschien wel de belangrijkste variabele, toch geeft PostNL geen inzicht in taxaties.

Pensioenpijn
De meeste pijn voor PostNL zit in de reuzenomvang van het pensioenfonds van rond de 6 miljard euro, al snel 8 keer de hele beurswaarde van het postbedrijf.

Torenhoge pensioenpremies, de ongelimiteerde verplichting tot bijstorting in de pensioenpot en nieuwe boekhoudregels waardoor verliezen in één keer tegen het eigen vermogen weggestreept worden, maken beleggers huiverig in het aandeel te stappen.

Inmiddels ligt er een voorstel van PostNL en de bonden bij het pensioenfonds waarin het verzoek staat om de infuuslijn tussen beide wat minder dik te maken.

Een akkoord van de pensioenbazen zijn waarschijnlijk een belangrijke pijler onder de gestelde winstprognoses.

Maar het voorstel heeft geen enkele invloed op de boekhoudregels die het eigen vermogen aanvreten. Als gevolg van de nieuwe regels zullen renteschommelingen direct doorwerken in het de buffers van PostNL.

Bij de aannames voor een mager positief eigen vermogen en dus een dividenduitkering in 2016 gaat financieel directeur Jan Bos uit van een gelijkblijvende rente.

Een iets lagere rente, en dus hogere pensioenverplichtingen en een lager eigen vermogen, zou kunnen betekenen dat beleggers langer dan 3 jaar op cashdividend zullen moeten wachten.




Gerelateerde artikelen