VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ziggo maakt zich op voor strijd met KPN

In zijn korte beursbestaan heeft Ziggo zich ontpopt tot een ruimhartige betaler van dividend. Komende tijd zal het kabelbedrijf een harde strijd met KPN aan moeten gaan om de gunst van de klant.

Het was nog wat onwennig voor Ziggo, de eerste aandeelhoudersvergadering als beursgenoteerd bedrijf.

De Passenger Terminal in Amsterdam die voor de gelegenheid was afgehuurd was aan de ruime kant voor de pakweg twintig aanwezigen, waarvan een vrij groot aantal ook nog bij de kabelaar werkzaam was.

Ondanks die tegenvallende opkomst was wel maar liefst driekwart van het aandelenkapitaal op de vergadering aanwezig, een percentage dat in andere vergaderingen zelden wordt gehaald.

Ruimhartige dividendbetaler
Kabelaar Ziggo komt nog maar net kijken op het Damrak. Een groot deel van de aandelen is nog in handen van institutionele beleggers. De particuliere belegger moet Ziggo nog ontdekken, ook al zit het aandeel al in de Midkapindex en is het hard op weg naar de AEX.

Afgelopen jaar wist het kabelbedrijf aardige resultaten te presenteren: omzet plus vier procent, EBITDA bedrijfsresultaat plus 5,5 procent en door het wegvallen van de rentelasten na de beursgang is vooral de nettowinst omhoog geschoten in 2012: per aandeel klom die van 0,07 naar 0,96 euro.

Er mag over 2012 een dividend van 1,45 euro worden uitgekeerd. Ziggo gaat door met het ruime dividendbeleid, waarbij 100 procent van de vrije kasstroom die aan het eigen vermogen toekomt ook als dividend wordt uitgekeerd.

Ziggo wordt een ruimhartige dividendbetaler: in september mogen aandeelhouders weer 0,95 euro verwachten.

Veldslag
De concurrentie is moordend in kabelland en alles wijst erop dat Ziggo het komende jaar een veldslag met KPN gaat uitvechten. Dat telefoniebedrijf kaapt nu in hoog tempo televisie-klanten weg.

Ziggo slaat terug: dit jaar wordt een netwerk van wifi-hotspots uitgerold waarmee mobiel bellen en internet kan worden aangeboden. Personeelskosten, marketinguitgaven en investeringen lopen hierdoor zichtbaar op.

Uit de eerste kwartaalcijfers die deze week werden gepresenteerd bleek dat de omzetgroei afvlakt en de winstgevendheid onder druk staat.

Samenwerking met collega-kabelaar UPC ligt voor de hand. UPC en Ziggo hebben samen namelijk landelijke dekking, net als KPN. En laat de moedermaatschappij van UPC nou net een belang van 12,65 procent in Ziggo hebben gekocht.

Samenwerking ligt voor de hand en bij beleggers wordt dan al snel gedacht aan een fusie of overname.

Het is dus de vraag of het er nog wel van gaat komen voor Ziggo, zo'n afgeladen zaal met belangenclubs en particuliere beleggers die gewoon doorgaan met vragen stellen tot ze het tijd vinden voor de borrel. Misschien is volgend jaar wel de laatste kans.

GOUDEN WELKOM 
-Volgend jaar krijgt Ziggo een nieuwe topman. René Obermann, oud-topman van Deutsche Telekom gaat het bedrijf leiden.

-Op de aandeelhoudersvergadering van Ziggo was hij niet aanwezig. Zijn benoeming stond dan ook niet op de agenda, zijn beloningspakket was wel een punt
‘ter bespreking'.

-Obermann krijgt een welkomstbonus van 2,45 miljoen. Dat zou zijn om hem te compenseren voor opties en aandelen die hij bij zijn vorige werkgever (Deutsche Telekom) niet meer kan verzilveren.

-Opvallend genoeg heeft Obermann in Duitse financiële media aangegeven dat hij zich gefrustreerd voelde over de onbestuurbaarheid van de telecommoloch en hij zegde daarom begin dit jaar zelf zijn baan op.

-Ziggo geeft als hiernaar wordt gevraagd wel toe dat 2,45 miljoen een fors bedrag is, en er zijn clawback mogelijkheden mocht het mis gaan.

-Maar met Obermann zou een wereldspeler zijn binnengehaald die veel voor Ziggo gaat betekenen. Het is te hopen dat Obermann zijn geld waard is, want Ziggo gaat een paar cruciale jaren tegemoet. 
 




Gerelateerde artikelen