VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DNB handelde onzorgvuldig in eindspel SNS Reaal

De Nederlandsche Bank heeft SNS Reaal eind januari onder onrealistisch hoge tijdsdruk gezet om de eigen balans te versterken. De opmaat naar de nationalisatie was onzorgvuldig en miste de juiste wettelijke grondslag. Beleggers tekenen bezwaar aan.

Vier dagen de tijd kreeg SNS Reaal eind januari om de eigen balans met ruim 1,8 miljard euro te versterken.

Lukte dat niet dan zou De Nederlandsche Bank de vergunning intrekken. In dat geval bleef maar één mogelijkheid over: nationalisatie.

Daarmee zette DNB SNS voor een onmogelijke opdracht. De eigen balans zo massief versterken binnen 96 uur was een mission impossible. Daarom heeft beleggersvereniging VEB namens beleggers bezwaar ingediend tegen de handelwijze van DNB.

VEB-directeur Jan Maarten Slagter: "DNB heeft SNS Reaal zeer weinig tijd gegund ... het besluit is niet gebaseerd op de juiste wettelijke grondslag. Het is onzorgvuldig voorbereid, onvoldoende gemotiveerd en in strijd met het gelijkheidsbeginsel."

Behandeling van het bezwaar vindt plaats op 22 mei ( zie hieronder voor een korte update).

Nul euro
Het bezwaar tegen het besluit van De Nederlandsche Bank is één van de acties die de VEB namens duizenden gedupeerde SNS-beleggers onderneemt.

Daarnaast maakt de vereniging maandag bezwaar tegen het besluit van minister Dijsselbloem van Financiën om beleggers geen compensatie te geven voor de hen onteigende effecten.

De minister is wettelijk verplicht om beleggers compensatie te bieden als hij hun aandelen of obligaties onteigent. In geval van SNS Reaal heeft hij besloten nul euro aan compensatie te bieden.

Dat aanbod is alleen al opmerkelijk omdat Dijsselbloem in diverse publieke uitlatingen heeft laten weten waarde toe te kennen aan de onteigende effecten.

 UPDATE 27 MEI
Inmiddels heeft de behandeling van het bezwaar plaats gevonden. De VEB heeft haar bezwaren kunnen toelichten.

Ook SNS Reaal en SNS Bank hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit van DNB. Zij zijn echter niet gehoord tijdens de zitting, voor hen is een separate zitting gepland. Het is nu aan DNB om vorm te geven aan het verdere verloop van de procedure.